Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΚΕΠ: Για την σύλληψη του Κάρατζιτς

Η σύλληψη του Κάρατζιτς από τη σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας για την έκδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ακόμα γεγονός που δηλώνει πως το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση αποτελεί για την σημερινή διεθνή πραγματικότητα γράμμα κενό περιεχομένου.
Η ενοποίηση της Γερμανίας που κατάργησε de jure τις συμφωνίες της Γιάλτας μεταξύ των νικητών κρατών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ταυτότητα συμφερόντων Γερμανίας-ΗΠΑ στα Βαλκάνια κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επέβαλαν την άμεση διάλυση του κράτους της Γιουγκοσλαβίας και την ανακατανομή των ζωνών επιρροής στην περιοχή.
Η ενοποιημένη Γερμανία δεν διέθετε τις απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις για το εγχείρημα και άφησε την διευθέτηση του ζητήματος στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Η θέληση της πλειοψηφίας του γιουγκοσλαβικού λαού να αποτρέψει τις αποφάσεις του διεθνούς παράγοντα για την διάλυση του κράτους τους, έπρεπε να καμφθεί με πόνο, δάκρυ και αίμα.
Η σύλληψη του Κάρατζιτς δεν είναι ντροπή και προδοσία μόνο για την σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας, αλλά και για όλους τους άλλους, άτομα, κόμματα, κυβερνήσεις που με διάφορες δικαιολογίες δεν εναντιώνονται έμπρακτα στην κατάφορη κι εγκληματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ
25/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: