Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΚΕΠ: Κόσσοβο - Καύκασος - Οικονομική κρίση

Πράγματι, όσοι συσχετίζουν το Κόσσοβο με τα γεγονότα της Γεωργίας έχουν δίκιο. Οπωσδήποτε η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας παραβιάζουν την διεθνή νομιμότητα -και αποτελούν έμπρακτη «αναίρεση» των συμφωνιών της Γιάλτας, θα προσθέσουμε εμείς… Πράγματι, οι εμπορικοί δρόμοι μεταφοράς πρώτων υλών, πετρελαίου, φυσικού αερίου και γενικά εμπορευμάτων έχουν πολλές φορές ίση, και αρκετές φορές μεγαλύτερη, γεωστρατηγική σπουδαιότητα από τις χώρες που παράγουν τις πρώτες ύλες και τις «πηγές» ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, κάρβουνο κλπ).
Όμως, ο γραμμικός συσχετισμός της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου με τα γεγονότα της Γεωργίας ερμηνεύει τα διεθνή γεγονότα μηχανικο-ντετερμινιστικά. Και αυτό είναι λάθος.
Τα γεγονότα στη Γεωργία, την «Μεγάλη Μέση Ανατολή» και την Ευρασία γενικότερα πρέπει να αναλύονται με βάση τον διαλεκτικό συσχετισμό των νόμων κίνησης της παγκόσμιας καπιταλιστικής παραγωγής και ανταλλαγής και της ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης του παγκόσμιου συστήματος.
Τα «παιχνίδια» της αυξομείωσης της τιμής του πετρελαίου, της πτώσης του δολαρίου και της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν διαλεκτική σχέση με την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων, ιδίως των τροφίμων.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν τρομακτικές ελλείψεις στην πρωτογενή παραγωγή και εισάγουν πάνω από το 50% των δημητριακών και των τροφίμων που απαιτούν οι ανάγκες του πληθυσμού τους.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αγγλία κλπ. έχουν ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα και κερδίζουν, από την συγκεκριμένη κατάσταση, μυθικές σχετικές υπεραξίες από την Ρωσία και την Κίνα κλπ, πράγμα που δρα ως αντίρροπη τάση στην νομοτελειακή πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους, κυρίως στις ΗΠΑ.
Πέραν τούτου, οι θεληματικοί σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ έχουν πρακτικό αντίκτυπο και βλάπτουν καίρια τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις των λαών όλου του κόσμου, που καλούνται αυτές να σηκώσουν τα βάρη του ξεπεράσματος της σημερινής κρίσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Επομένως, κατά την αντίληψή μας, τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του Καυκάσου πρέπει να αξιολογηθούν και από την πλευρά της -μη εμφανούς- σκοπιμότητας των ΗΠΑ να μεταφέρουν τον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, πεδίο αναμφισβήτητης συντριπτικής υπεροχής τους, μέσω της τεχνητής κρίσης στους δομικούς παράγοντες της καπιταλιστικής παραγωγής.
Όλα αυτά, βεβαίως, αφορούν και την χώρα μας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα διάφορα αντιλαϊκά νομοθετήματα της κυβέρνησης της ΝΔ και η συνέντευξη Καραμανλή στην ΔΕΘ.
Μανώλης Γρηγοριάδης
11/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: