ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

ΑΚΕΠ: ΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΙ

Η αντίληψη των ιδεολόγων του αστισμού, να αντιμετωπίζουν τον ριζοσπαστισμό στην κοινωνική και πολιτική ζωή σαν αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά, είναι ο πραγματικός ένοχος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας και του λαού στις εκδηλώσεις θυμού και οργής ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης, της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της καταπίεσης, που έγιναν με αφορμή την δολοφονία του νεαρού μαθητή, έχει ξεκάθαρα ταξικό κοινωνικό περιεχόμενο.
Το καθεστώς επιδοτεί με δισεκατομμύρια τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο, και δίνει ψίχουλα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον μισθοσυντήρητο, τον συνταξιούχο, τον αγρότη.

Η παταγώδης αποτυχία του φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης του καπιταλισμού, που ήρθε να προστεθεί στην παταγώδη αποτυχία των μοντέλων της σοσιαλδημοκρατίας, της μικτής οικονομίας και του κρατισμού, αρχίζει ν’ αφυπνίζει κοινωνικές δυνάμεις που μεχρι σήμερα έμεναν παθητικοποιημένες και πολιτικά ανενεργές.

Το βαθύτερο νόημα της σημερινής αυθόρμητης εξέγερσης της νεολαίας και του λαού βρίσκεται στο οτι δεν ποδηγετείται από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τις γερασμένες ιδεολογίες.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας και οι πάσης φύσεως προπαγανδιστές της ταξικής ειρήνης -αξιοποιώντας τις πράγματι λανθασμένες, αψυχολόγητες και ανώριμες εκδηλώσεις οργής ορισμένων θυμωμένων νεολαίων που, κατά περίπτωση, παροδηγούνται από λούμπεν στοιχεία και παρακρατικούς- υπερθεματίζουν υποκριτικά κατά της βίας και υπέρ της δημοκρατίας και συγκαλύπτουν την πραγματική κοινωνική βία, που καθιστά νομοτελειακά τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση, στην εξαθλίωση, στην περιθωριοποίηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι οπαδοί της ασυγκρουσίας: η οικονομική βία, ο βανδαλισμός και το πλιάτσικο που ασκείται, μόνιμα και παρατεταμένα, ενάντια στους μισθοσυντήρητους και το λαό, από την οικονομική ολιγαρχία, τις τράπεζες, τα καρτέλ, τα ιδιωτικά και τα κρατικά μονοπώλια, με την κάλυψη μάλιστα της νομοθετικής, της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, είναι η πραγματική, η καθολική, η απόλυτη ταξική βία που χαρακτηρίζει την σημερινή κοινωνία, την σημερινή Ελλάδα.

Η νεολαία είναι μια ανομοιογενής κοινωνική κατηγορία, που ταξικά διαστρωματώνεται ανάλογα με την ταξική διαστρωμάτωση του λαού. Άλλα τα προβλήματα του γιού και της κόρης του τραπεζίτη, του εφοπλιστή, του μεγαλοαστού κι άλλα τα προβλήματα των παιδιών των μισθοσυντήρητων και των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού.

Η σημερινή αυθόρμητη σύγκρουση της νεολαίας με τις δυνάμεις του κατεστημένου είναι σύγκρουση ταξική, αντιπροσωπεύει την απαρχή της σύγκρουσης των ταξικών δυνάμεων της εργασίας ενάντια στις ταξικές δυνάμεις του κεφάλαιου, αντιπροσωπεύει την απαρχή της ρήξης του λαού με τις δυνάμεις της καπιταλιστικής εξουσίας, αντιπροσωπεύει την σύγκρουση των κοινωνικών παραγωγικών δυνάμεων με τις παρηκμασμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.
Η πορεία της αναβάθμισης του σημερινού αυθόρμητου κινήματος σε κίνημα στοχοθετημένο και συνειδητό θα καθορίσει την έκβαση του αγώνα των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης, της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της καταπίεσης.

Σήμερα το ΑΚΕΠ, αναπόσπαστο τμήμα του ριζοσπαστικού πολιτικού κινήματος, συμπαρατάσσεται με την εξεγερμένη νεολαία και το λαό και αντιπαραθέτει στις υλικές οικονομικές, ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις της καπιταλιστικής εξουσίας τις ιδέες της επανάστασης. Σύμφωνα με την διαλεκτική κοσμοθεωρία, η υλική δύναμη αντιμετωπίζεται μόνο με υλική δύναμη, κι οι ιδέες της επανάστασης θα γίνουν υλική δύναμη όταν κατακτήσουν τους μισθοσυντήρητους, την νεολαία και το λαό.

Η επανάσταση, σαν γεγονός που δίνει πρακτική υπόσταση στην έννοια της κοινωνικής ελευθερίας, καθώς και η επαναστατική δράση, που ανακλά την κοινωνική πραγματικότητα και την διαμορφώνει, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μονοσήμαντης αιτιοκρατικής νομοτέλειας ούτε κάποιας θεληματικής και υποκειμενικής ικανότητας, αλλά απόρροια μιας καθολικής αλληλεξάρτησης των αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών του κοινωνικού γίγνεσθαι που έρχεται να δημιουργήσει νέες, ανώτερες μορφές οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας.

Σήμερα, η βαθιά οικονομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πως οι καπιταλιστές είναι χάρτινες τίγρεις.

ΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΙ
Το φάντασμα της επανάστασης πλανιέται ξανά πάνω απ' την Ευρώπη.
Η Παρισινή κομμούνα, η Οκτωβριανή επανάσταση και o
Μάης του ’68 είναι οι ιστορικοί φάροι που, μέσα από το ανθισμένο μονοπάτι των εμπειριών και των ιδεών τους, θα οδηγήσουν τους μισθοσυντήρητους και τους λαούς στον δρόμο της επανάστασης.
Γραφείο Τύπου
Μίκα Στάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια: