ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

ΑΚΕΠ: Η σιωπή των αμνών

"Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε την στάχτη."

Γ.Σεφέρης
Η οργανωμένη σε κράτος καπιταλιστική κοινωνία βυσσοδομεί ανενδοίαστα ενάντια στα κατακτημένα δικαιώματα κι ελευθερίες του κοινωνικού ανθρώπου. Μηχανεύεται προβοκάτσιες, εκφοβισμούς και συκοφαντίες, για να καταστείλει τις αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις και να επιβάλλει στη νεολαία που αφυπνίζεται την σιωπή των αμνών.
Οι συλλήψεις δικηγόρων, οι προπηλακισμοί δημοσιογράφων και καμεραμέν, ο ξυλοδαρμός πολιτών χωρίς κουκούλες που έβγαιναν από τα μαγαζιά τους να διαμαρτυρηθούν για τις αναίτιες βιαιότητες της αστυνομίας κι οι αθρόες προσαγωγές υποψιασμένων νεολαίων και πολιτών που αντιδρούσαν στα έκτροπα των ΥΑΤ, αποκαλύπτουν τον βάναυσο και άξεστο χαρακτήρα εκείνων που επέλεξαν να βγάζουν το ψωμί τους ασκώντας βία με σαδιστικούς ξυλοδαρμούς σε πολίτες που διεκδικούν αγωνιστικά κοινωνικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Αποκαλύπτουν επίσης την πολιτική σκοπιμότητα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας, που άφησε αχαλίνωτους τους «βρωμόμπατσους» να προπηλακίζουν αδιάκριτα και να δέρνουν.
Π.χ. Ο Πέτρος έχει ψιλικατζίδικο στην Ασκληπειού. Βγήκε από το μαγαζί του να διαμαρτυρηθεί για τις βιαιότητες. Τον μαύρισαν στο ξύλο και του έσπασαν το χέρι. Νεαρός ασθενής με ράμματα στο κεφάλι εξήλθε από την Πολυκλινική. Τον χτύπησαν δολοφονικά στο κεφάλι και τον άφησαν αναίσθητο κι αβοήθητο επί του οδοστρώματος της οδού Σκουφά.
Κύριε Παυλόπουλε, ποιός θ’ αποζημιώσει αυτούς τους πολίτες και ποιός θα τιμωρήσει τους βάνδαλους της αστυνομίας για τις δολοφονικές πράξεις τους;
Η εκφοβιστική τακτική, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας, να επιβάλλει την σιωπή των αμνών, θα αποτύχει. Οι συγκρούσεις της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού με τις δυνάμεις καταστολής είναι το καλύτερο σχολειό, που χαλυβδώνει τους αγωνιστές και προετοιμάζει τις νίκες των επερχόμενων μαχών για τον τελικό σκοπό: το πέρασμα από το σημερινό βασίλειο της ανάγκης, της εκμετάλλευσης και της καταστολής, στο βασίλειο της ελευθερίας όπου ο κάθε άνθρωπος, απελευθερωμένος από την άμεση ανάγκη της επιβίωσης, θα δημιουργεί καθολικά και ελεύθερα, θα είναι κύριος του εαυτού του και της ζωής του, και όπου, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ευημερίας του καθενός θα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ευημερίας όλων.
"Αλλ’ ήλιος, αλλ’ αόρατος αιθέρας κοσμοφόρος,
από το μαύρο σύγνεφο κι από τη μαύρη πίσσα,
ο στύλος φανερώνεται, με κάτου μαζωμένα
τα παλληκάρια τα καλά, με πάνου τη σημαία..."

Διονύσιος Σολωμός
Γραφείο τύπου
Μίκα Στάθη
10/01/2009

1 σχόλιο:

Μίκα Στάθη είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ
Οι υποκειμενικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας για επαναστατικές αλλαγές είναι ακόμη ανώριμες. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ηγεμονεύεται απο τις αξίες, τα ιδανικά και τα πολιτισμικά πρότυπα του αστισμού και παραμένει παθητικοποιημένη και ανενεργή. Οι μισθοσυντήρητοι, το πολυπληθέστερο και σημαντικότερο τμήμα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού παραμένει ακόμη εγκλωβισμένο στα καθεστωτικά πολιτικά κόμματα. Ο αγώνας λοιπόν για τον τελικό σκοπό ανάγεται σήμερα στον αγώνα για την αφύπνιση του λαού και την ωρίμανση των υποκειμενικών συνθηκών της επανάστασης. Η κρίση των αντικειμενικών συνθηκών του καπιταλιστικού συστήματος και η υποκειμενική αδυναμία της αστικής τάξης των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ωριμάζουν τους αντικειμενικούς όρους της επαναστατικής δράσης. Βέβαια στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκεται σήμερα και η υπεράσπιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και του λαού, που πλήττονται υπέρμετρα από την εντεινόμενη οικονομική κρίση.