Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Για τον Λυκούργο Καλλέργη-Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

"Σε ένα αιώνα, ανατροπών, ήττας, ιδεολογικής αποδόμησης ο Λυκούργος Καλλέργης κατάφερε στη ζωή του να συγκλίνουν η ελληνική ιστορία, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και ο αριστερός διεθνισμός.
Παρότι η πρόκληση για τον ίδιο υπήρξε μεγάλη, να ανταποκριθεί δηλαδή σε μια βαριά κληρονομιά κοινωνικής ευαισθησίας ,τόσο από τους κρητικούς οπλαρχηγούς παπούδες του, όσο κι από τον πρόδρομο σοσιαλιστή πατέρα του, οχι μόνο τα εβγαλε πέρα,αλλά επέκτεινε την πρωτοποριακή δράση της ιστορικής αυτής της οικογένειας πέρα απο τους αγώνες και τις ιδέες και στην τέχνη, ξεκινώντας απο το γεγονός οτι υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης.
Ακόμα κι όταν η ζωή ανάγκαζε σε συμβιβασμούς επιβίωσης, όπως κάποιες φορές με τον ελληνικό κινηματογράφο, ο Λυκούργος Καλλέργης έμενε ακέραιος στο πόστο του με τις ταυτόχρονες μεταφράσεις του αριστουργημάτων από το παγκόσμιο θέατρο και λογοτεχνία.
Η σεμνή, συνεχής του παρουσία στις συγκεντρώσεις της αριστεράς μέχρι τα ωραία, βαθιά του γεράματα αποτελούσε μια συνεχή υπόμνηση για την ανάγκη αποκατάστασης της σχέσης αριστεράς και πολιτισμού, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαρραγεί πλήρως με ευθύνη και των δύο πλευρών. Το Μέτωπο Αλλαλεγγύης και Ανατροπής εύχεται να διδαχθούμε όλοι από τη δημιουργική αυτή ικανότητα του μεγάλου ηθοποιού, σεμνού διανούμενου και κομμουνιστή βουλευτή Λυκούργου Καλλέργη."
Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
http://www.tometopo.gr/index.php/news-/691-2011-08-27-19-10-00

Δεν υπάρχουν σχόλια: