ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

«Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει αναρτήσει στην Ακρόπολη τη σημαία των γερμανικών τραπεζών»

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Ανακοίνωση για την 12η Οκτωβρίου 1944
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 γίνεται από τους γερμανούς κατακτητές η υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη. Η πλατεία Συντάγματος πλημμυρίζει. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Αθήνα.

Μια βδομάδα μετά ο πρωθυπουργός της εξόριστης βασιλικής κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, μαζί με τον άγγλο στρατηγό Σκόμπι, αναρτά την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, για να κηρύξει δύο μήνες μετά, τον Δεκέμβρη, την έναρξη του εμφυλίου πολέμου με την αιματηρή επίθεση ενάντια στους άοπλους διαδηλωτές που πλημμύρισε με αίμα την πλατεία Συντάγματος.

Η ελληνική σημαία που φαίνεται να κυματίζει σήμερα στην Ακρόπολη είναι οφθαλμαπάτη. Εδώ και μήνες ο Γ. Παπανδρέου έχει αναρτήσει τη σημαία των γερμανικών τραπεζών.

Η Ακρόπολη, το Σύνταγμα, η σημαία είναι σύμβολα της λαϊκής κυριαρχίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και είναι αποφασισμένος να τα υπερασπισθεί.

Και θυμάται τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού τις δύσκολες ώρες της κατοχής : «Τα χελιδόνια του θανάτου σου / μηνάν μια άνοιξη καινούρια, Ελλάδα. / Μάταια βιγλίζει των Ρωμαίων/ η κουστωδία τριγύρα σου»
Αθήνα, 11/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: