Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αριστερά και Προέδρος Δημοκρατίας, Άρθρα 40 και 42 του Συντάγματος

Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Θεωρούμε σημαντικό οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς και οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την πρόταση, που ήδη διατύπωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει χρήση της μόνης ουσιαστικής αρμοδιότητας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης, που του δίνει το Σύνταγμα με το άρθρο 42 παρ.1, να επαναπέμψει ψηφισμένο νόμο στη Βουλή, πράγμα που θα είχε εξαιρετική πολιτική σημασία και θα εξέφραζε την αντίθεση στη νομοθεσία της τρόικα.

Δυστυχώς η σημερινή πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εφαρμόσει το άρθρο 40 παρ.1 για έκτακτη σύγκληση της Βουλής προκαλεί απορία και στερείται νοήματος, γιατί η Βουλή είναι «εν συγκλήσει» από τον περασμένο Οκτώβριο. Η έκτακτη σύγκληση της Βουλής έχει νόημα μόνο όταν η Βουλή δεν βρίσκεται σε ολομέλεια.

Σε μια κρίσιμη στιγμή που ο λαός ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση, το να ζητούνται πράγματα που δεν έχουν ούτε βάση ούτε νόημα, και ήδη γίνονται, εντείνει τη γενική σύγχυση που υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: