Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΑΚΕΠ: ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ "ΓΟΥΔΙ" ή ΣΤΟ "ΓΟΥΔΗ"


Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, 19-2-2012

«Γουδί» είναι η ιστορική συνοικία της Αθήνας, όπου υπήρχε το ομώνυμο πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων και το στρατόπεδο ιππικού, όπου έγινε το περιώνυμο «Κίνημα στο Γουδί» (15 Αυγούστου 1909) από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο με επικεφαλής το Νικόλαο Ζορμπά, όπου στις 15 Νοεμβρίου του 1922 εκτελέστηκαν οι καταδικασθέντες από έκτακτο δικαστήριο (υπόθεση γνωστή ως «η δίκη των έξι») σαν υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής, κλπ.

Μετά το 2006, η γραφή «Γουδί» (με γιώτα) αντικαταστάθηκε με τη γραφή «Γουδή» (με ήτα). Ο λόγος είναι πως η ονομασία οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος της περιοχής είχε παραχωρηθεί στην ιστορική σπετσιώτικη οικογένεια Γουδή για την προσφορά της στον αγώνα του 1821, οπότε κρίθηκε πως η περιοχή πρέπει να ονομάζεται «στου Γουδή», όπως λέμε «στου Ψυρρή». Το ίδιο ορθογραφικό πρόβλημα υπάρχει σε πολλά γνωστά τοπωνύμια που καθιερώθηκε να γράφονται με γιώτα, π.χ. Περιστέρι, Χαλκούτσι, Καπανδρίτι κ.ά, τα οποία, αφού η ετυμολογία τους προέρχεται από ονόματα προσώπων, θα έπρεπε επίσης να γράφονται με κατάληξη σε –η: του Περιστέρη, του Χαλκούτση, του Καπανδρίτη κλπ. Πιθανόν στο μέλλον -αν μάλιστα βρεθούν απόγονοι αυτών των προσώπων- να ανακινηθεί το θέμα της γραφής κι αυτών των περιοχών.


Εμείς, πάντως, επιλέξαμε την παλαιότερη ιστορική ορθογραφία «Γουδί» (με γιώτα), μιας που αυτή χρησιμοποιήθηκε στα χρονογραφήματα, στα άρθρα στις εφημερίδες και στις ιστορικές αναφορές στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή αυτή.


Μανώλης Γρηγοριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: