Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στο Ιράν επέστρεψε ο κύλινδρος του Κύρου

Στο Ιράν επέστρεψε το Βρετανικό Μουσείο τον κύλινδρο του Κύρου, ο οποίος θα εκτεθεί για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στην χώρα όπου φιλοτεχνήθηκε.

Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Βρετανικού Μουσείου με επικεφαλής των έφορο των συλλογών της Μέσης Ανατολής, ο πήλινος κύλινδρος έφτασε στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν, όπου θα παραμείνει για τέσσερις μήνες.

«Η περίοδος των τεσσάρων μηνών είναι μία σπουδαία ευκαιρία για όλους τους Ιρανούς που ενδιαφέρονται να δουν τον κύλινδρο», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου,

Ο κύλινδρος, γραμμένος σε βαβυλωνιακή σφηνοειδή γραφή, θεωρείται ότι αποτελεί τον πρώτο καταστατικό χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατασκευή του οποίου διέταξε το Πέρσης βασιλιάς Κύρος Β' ο Μέγας. 

Αναδημοσίευση από: ΣΚΑΪ (13-9-2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: