Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Επιστροφή στις παλιές καλές εποχές ΕΣΣΔ-Αιγύπτου

Μεγάλα ανοίγματα προς τη Μόσχα, προκειμένου να ξεπεράσει τις αμερικανικές πιέσεις και παρεμβάσεις, έχει αρχίσει το Κάιρο. Δηλώσεις απεσταλμένων της Αιγύπτου στη Ρωσία παραπέμπουν στο κλίμα των παλιών, καλών εποχών στις σχέσεις Αιγύπτου με την αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πήγε στη Μόσχα ομάδα Αιγύπτιων πολιτικών, η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Όπως ανέφεραν, το Κάιρο ελπίζει ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα, εξαιτίας της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου. Από την πλευρά της, η Αίγυπτος θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με τη Μόσχα, ακόμη και να φιλοξενήσει «φιλικές προς τη Ρωσία εγκαταστάσεις» (Σ.Σ. βλέπε βάσεις).

Η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες άφιξη εκπροσώπων της Αιγύπτου στη Μόσχα, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «διπλωμάτες που εκπροσωπούν το λαό», έχει σκοπό -σύμφωνα με τους ίδιους- «να επαναφέρει στις διμερείς σχέσεις τον στρατηγικό χαρακτήρα που αυτές είχαν την εποχή της ΕΣΣΔ». Ο πιο άμεσος σκοπός τους, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο που θα έχουν τη μορφή «δύο συν δύο». Θα συμμετάσχουν σ’ αυτές οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, Ναμπίλ Φάχμι και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.


Η αντιπροσωπεία, η οποία περιελάμβανε μέλη της πρώτης μετά την «επανάσταση του Ιανουαρίου» ( Σ.Σ πραξικόπημα) μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών και τον πολιτικό και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Αχμέντ Σαφίκ, πραγματοποίησε στη Μόσχα σειρά επαφών.


Μεταξύ αυτών, και με τους ειδικούς απεσταλμένους της Ρωσίας στη Μ.Ανατολή και στην Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Μιχαήλ Μαργκέλοφ.


Οι επισκέπτες προτείνουν στη Ρωσία «να αναλάβει ξανά ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή».Το μέλος της ηγεσίας του κόμματος «Αλ Ιστικλάλ», Αχμέντ αλ Φανταλί, δήλωσε πως «το Κάιρο εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε την επανάσταση της 30ης Ιουνίου», παρότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν εκφράστηκε ποτέ ευθέως υπέρ του τελευταίου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αίγυπτο.


«Η Ρωσία έχει συμφέροντα στην περιοχή, της είναι απαραίτητος ένας νέος φίλος και ένας ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ αλ Οραμπί. Και πρόσθεσε: «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν υπέρ ενός ένοπλου ιερού αγώνα στη Συρία, αλλά σήμερα η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως τη θέση του κ.Πούτιν στο θέμα αυτό. Δηλώνουμε, ότι η διευθέτηση πρέπει να είναι πολιτική, και αναμένουμε τη διάσκεψη “Γενεύη ΙΙ”. Το Κάιρο, χρειάζεται και αυτό έναν καλό φίλο. Ελπίζουμε ότι η Μόσχα θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πίεση που υφιστάμεθα από την Δύση».


Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σημαντική μείωση της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, η οποία ήταν περίπου 1,4 δις. Το Κάιρο απώλεσε την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, αξίας άνω των 500 εκ. δολαρίων, παρτίδες μαχητικών F-16 και πυραύλους Harpoon, ανταλλακτικά για τα άρματα μάχης, καθώς και οικονομική βοήθεια 250 εκ. δολαρίων. 


Ρωσικές βάσεις;
 
Παρ’ ότι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η πιθανότητα μιας πραγματικά στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κάιρο, οι Αιγύπτιοι δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση, από τη συνεργασία με τη Ρωσία.


Οι Αιγύπτιοι απεσταλμένοι στη Μόσχα, δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα να εξεταστεί η εμφάνιση στο έδαφος της χώρας τους «φιλικών προς τη Ρωσία εγκαταστάσεων». Επίσης, βασικό θέμα των συνομιλιών «2+2» στο Κάιρο μπορούν να είναι οι προμήθειες ρωσικών όπλων, με τον αιγυπτιακό Τύπο να κάνει λόγο για αγορές ύψους 4 δις δολαρίων. 


Σεργκέι Λαβρόφ - Σεργκέι Σοϊγκού
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας της Ρωσίας, και Σεργκέι Σοϊγκού, πραγματοποίησαν προ ημερών για πρώτη φορά συνομιλίες υπό τη μορφή «2+2» με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.


Μετά τη συνάντηση στο Κάιρο, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι, απάντησε σε αυτό το κύριο ερώτημα που απασχολεί όλους όσους παρακολουθούν τη μεγάλη κινητικότητα των ρωσο-αιγυπτιακών επαφών, δηλαδή σχετικά με το αν η Μόσχα θα καταστεί για την Αίγυπτο ένας σημαντικός εταίρος, που θα καταλάβει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η Ρωσία είναι από μόνη της ένα πάρα πολύ μεγάλο μέγεθος, προκειμένου να θεωρηθεί αντικαταστάτης οποιουδήποτε», ανέφερε ο αιγύπτιος υπουργός. 


Αμερικανικά μέτρα κατά της Αιγύπτου
 
Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση περίπου στο 25% της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο, το οποίο ανερχόταν στο 1,4 δις δολάρια. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα χάσει την παρτίδα των ελικοπτέρων, μαχητικών και ναυτικών πυραύλων που είχε δεσμευτεί να παραδώσει η Ουάσιγκτον. Το Κάιρο δεν βλέπει εναλλακτικές λύσεις στις στρατηγικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ευελπιστεί σε ταχεία αποκατάστασή τους. Ωστόσο, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Μόσχα ως αντιστάθμισμα στην πίεση που υφίσταται από την Ουάσιγκτον. 


Αλλαγή στάσης για τη Συρία
 
Όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών τα τελευταία δύο χρόνια έλαβε «κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις». Αιγύπτιοι παράγοντες κάνοντας δηλώσεις στην εφημερίδα «Kommersant», επιμένουν ότι μετά την ανατροπή του Μόρσι, το Κάιρο υποστήριξε απόλυτα τις θέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία και την υπερασπίζεται πάντα στον Αραβικό Σύνδεσμο, θεωρώντας ότι η διευθέτηση πρέπει να είναι πολιτική, μέσω της διάσκεψης «Γενεύη ΙΙ».


Πηγές: Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, Kommersant
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης


Αναδημοσίευση από:  http://www.zougla.gr/kosmos/article/epistrofi-stis-palies-kales-epoxes-esd-egiptou

Δεν υπάρχουν σχόλια: