Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Economist: Η τρόικα παγιδεύει τις χώρες στον... κάτω κόσμο

Τα τρία κεφάλια του "κέρβερου" που ονομάζεται τρόικα λειτουργούσαν μέχρι τώρα περίπου αρμονικά. Όμως, σύμφωνα με τον Economist, το ΔΝΤ έχει σταματήσει να βολεύει τη Γερμανία, ενώ η συμμετοχή της ΕΚΤ αποτελούσε εξαρχής ανωμαλία. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα για αναμόρφωση της τρόικας.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιδεολογική τρομοκρατία

του Γ.Π.Μαλούχου

Στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, στις δεκαετίες 1950 και 1960, η έννοια του “κουμμουνιστικού κινδύνου” κυριαρχούσε στην Ελλάδα. Ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα που είχαν, και τα δύο, το δάχτυλο στο κουμπί των ατομικών όπλων και η διεθνής ισορροπία καθοριζόταν από τη Συμφωνία της Γιάλτας ανάμεσα στους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που τώρα ήταν πια σε “ψυχρή” μεταξύ τους σύγκρουση. Ή ήσουν από τη μία, ή από την άλλη πλευρά, ειδικά για χώρες με τη σημασία της Ελλάδας. Αλλος δρόμος δεν υπήρχε και το γεγονός αυτό είχε ευθεία επίπτωση στην εσωτερική κατάσταση της δημοκρατίας σε κάθε χώρα που αμφισβητούσε την ένταξή της – φυσικά, πολλοί στην Ελλάδα έκαναν πως δεν έβλεπαν τα σοβιετικά τανκς στην Πράγα και αλλού...
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευρωκλουζώ στην Αθήνα

του Γ.Π.Μαλούχου 

Οι ευρωκλουζώ του ευρωπαικού κοινοβουλίου ήρθαν στην Αθήνα. Ομως άργησαν λιγάκι. Ηρθαν όταν πια το κακό είχε ήδη γίνει, όταν ουσιαστικά δεν έχει πλέον κανένα απολύτως νόημα είτε ήρθαν, είτε δεν ήρθαν.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι ηγεμόνες που γκρεμίζουν: Ελλάδα και ξένος παράγοντας

του Γ.Π.Μαλούχου 

«H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν»: στις 22 Ιανουαρίου 1830 οι τρεις μεγάλες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία συνυπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το πρώτο άρθρο του οποίου ξεκινούσε με την παραπάνω διατύπωση που “έκανε” την Ελλάδα κράτος. Είναι τραγικό, αλλά τα πιο πολλά από αυτά τα “δίκαια” του 1830 όπως πιο πάνω περιγράφονται, η σημερινή Ελλάδα δεν τα διαθέτει πια. Κι αυτό είναι κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη πτώχευση στην ιστορία της, σε τέτοιο τουλάχιστον πρωτοφανή βαθμό. Ποτέ ως τώρα.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αναδημοσιεύουμε το ιστορικό ίδρυσης της ΕΕ από το site της ΕΕ.  Η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως οι σκοποί και οι στόχοι των εμπνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί, αλλ' αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στην ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κοινωνικές συνθήκες της φτώχειας, της ανεργίας, του εξανδραποδισμού και της εξαθλίωσης.

***
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΤΕ

Μαρία Λαέρτη
Τότε θα ερχόμαστε από παντού
μ' ολόγυμνο το στήθος
κι όλα τα όπλα της γης
δεν θα φτάνουν
για να μας κάνουν πίσω.

 Τότε θα ερχόμαστε από παντού
 με το αίμα στις χούφτες
                          κι όλα τα ρόδα της γης
                          δεν θα 'χουν τόση απλοχεριά στο κόκκινο.