ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Που βρήκε η Τράπεζα της Ελλάδας τα €17 δις για να αγοράσει χρέη όσων επιβάλλουν τα μνημόνια στη χώρα;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ
Την αποκάλυψη ότι  στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του Ευρωσυστήματος  η Τράπεζα της Ελλάδας  δαπάνησε €17 δις για να αγοράσει τίτλους  άλλων χωρών της Ευρωζώνης ή Υπερεθνικών Οργανισμών, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υποδιοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας*, «φέρνει» στην Ευρωβουλή με Γραπτή του Ερώτηση ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, όπως δεσμεύτηκε να πράξει όταν δημοσιοποίησε το θέμα Κontra Channel 8/1


και ΕΡΤ1 9/1.
Στην Γραπτή Ερώτηση που κατατέθηκε 11 Ιανουαρίου και απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Νότης Μαριάς  στηλιτεύει το γεγονός ότι «την ώρα που ο κ. Ντράγκι έχει αποκλείσει παράνομα την Ελλάδα από το QE, η ΤτΕ φέρεται να διευκολύνει με €17 δις τη φθηνή χρηματοδότηση χωρών της Ε.Ε.  και Υπερεθνικών Οργανισμών, που έχουν επιβάλλει τα ασφυκτικά μνημόνια στην Ελλάδα και οδηγούν στην βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων».
Το πλήρες κείμενο της Γραπτής  Ερώτησης, που ζητά διευκρινήσεις τόσο για την προέλευση των κονδυλίων όσο και για το είδος των ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΤτΕ, έχει ως εξής:
«Από τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωσύστημα αγοράζει μηνιαίως τίτλους αξίας €60 δισ., στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 σε €582 δισ.
Και ενώ η καταβεβλημένη συμμετοχή  της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) στο κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σε ποσοστό 2,03% που αντιστοιχεί περίπου σε €11,85 δισ. από τα €582 δισ. του QE, η ΤτΕ τοποθέτησε €17 δισ. στην αγορά τίτλων άλλων χωρών της ΕΕ και υπερεθνικών οργανισμών, (PSPP= €13 δισ., CBPP3= €4 δισ.), σύμφωνα με ομιλία του Υποδιοικητή της ΤτΕ Ι.Μουρμούρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4/12/2015.
Έτσι, την ώρα που ο κ. Ντράγκι έχει αποκλείσει παράνομα την Ελλάδα από το QE, η ΤτΕ φέρεται να διευκολύνει με €17 δισ. τη φθηνή χρηματοδότηση χωρών της ΕΕ και υπερεθνικών οργανισμών που έχουν επιβάλλει τα ασφυκτικά μνημόνια στην Ελλάδα και οδηγούν στην βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Ερωτάται η ΕΚΤ:
1)Από που προέρχονται τα €17 δισ. που έχει «ρίξει» η ΤτΕ στην αγορά ομολόγων άλλων  χωρών της ΕΕ και υπερεθνικών οργανισμών;
2)Τι είδους ομόλογα, ποιου ύψους, ποιων χωρών της ΕΕ και ποιων υπερεθνικών οργανισμών έχει αγοράσει η ΤτΕ στο πλαίσιο του QE; Να μου αποσταλούν οι σχετικοί πίνακες-στοιχεία.
Ακολουθεί το βίντεο με τις σχετικές δηλώσεις και τις αποκαλύψεις του Νότη Μαριά στην εκπομπή Europe της ΕΡΤ1 και την Εύα Μπούρα, στις 9 Ιανουαρίου.


Αναδημοσίευση από: notismarias.gr
*σημ.: Βλέπε "Και όμως η Ελλάδα συμμετέχει στο QE!" (capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: