ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Michael Hudson (Σύμβουλος κυβέρνησης ΗΠΑ): Η Ελλάδα να πουλήσει όλο τον δημόσιο τομέα - Εξουσιομανής ο Τσίπρας

Αναδημοσιεύουμε από το bankingnews.gr συνέντευξη του M.Hudson, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και ερευνητή στο Levy Economics Institute of Bard College M.Hudson, όπου αποκαλύπτει την άποψή του για τα κίνητρα του τοκοφόρου χρηματικού κεφάλαιου και για τις σκοπιμότητες των "προγραμμάτων διάσωσης".
Διαβάστε περισσότερα...

Hudson (Σύμβουλος κυβέρνησης ΗΠΑ) στο ΒΝ: Η Ελλάδα να πουλήσει όλο τον δημόσιο τομέα - Εξουσιομανής ο Τσίπρας 

Hudson (Αμερικανός οικονομολόγος) στο ΒΝ: Αν δεν καταρρεύσει η Ευρωζώνη θα καταλήξει σαν την Ελλάδα
Το μέλλον της Ευρωζώνης, τη μετά-μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα, τις δυνατότητες της χώρας αλλά και τις προσπάθειες να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018, τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και το γιατί το ελληνικό πρόγραμμα πήγε τόσο λάθος, σχολιάζει με συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων - συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής, καναδικής και λετονικής - για χρηματοοικονομικά ζητήματα και ζητήματα φορολογικής πολιτικής.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και ερευνητής στο Levy Economics Institute of Bard College, εκτιμά πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ερευνητών του ΔΝΤ και τονίζει ότι “(σ.σ. επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) ήταν τόσο αναστατωμένοι που ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, προχώρησε με το πρόγραμμα διάσωσης ούτως ή άλλως που παραιτήθηκαν και έκτοτε λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες”
"Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, υποφέρει από την ίδια νεοφιλελεύθερη λιτότητα που καταστρέφει τη Λετονία", επισημαίνει.
"Η Ευρωζώνη πρέπει τελικά να καταρρεύσει.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα καταλήξει να μοιάζει με την Ελλάδα όπως είναι σήμερα", υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Για τις εναλλακτικές της Ελλάδας στη μετά-μνημόνιο εποχή, ο κ. Hudson λέει χαρακτηριστικά:
“Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα της.
Μπορεί να σταματήσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες.
Αλλά αν πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, η μετανάστευση, η μικρότερη διάρκεια ζωής, η χειρότερη υγεία”.
Σκληρή κριτική κάνει και για τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως “ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, έγινε πολιτικός οπορτουνιστής, ο σκοπός του οποίου ήταν απλώς να παραμείνει πρωθυπουργός”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Michael Hudson στο bankingnews.gr:

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς μεγαλύτερη ελάφρυνση και επέκταση της περιόδου χάριτος.
Συμφωνείτε με αυτές τις εκτιμήσεις; Πόσο σημαντική είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;


Οι ερευνητές του ΔΝΤ ήταν αρκετά σωστοί, όταν πριν από μερικά χρόνια δήλωσαν ότι το χρέος της Ελλάδας ήταν μη πληρωτέο.
Ήταν τόσο αναστατωμένοι που ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, προχώρησε με το πρόγραμμα διάσωσης ούτως ή άλλως που παραιτήθηκαν και έκτοτε λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες.
Περιγράφω λεπτομερώς ολόκληρο το συμβάν στο “Killing the Host”.
Ο Strauss-Kahn ήθελε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας και, ως εκ τούτου, έπρεπε να ασκήσει πιέσεις για τη διάσωση των γαλλικών τραπεζών, οι οποίες ήταν και κύριοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner είπαν στην Angela Merkel ότι οι αμερικανικές τράπεζες είχαν επενδύσει σε παράγωγα, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τους ομολογιούχους της και απειλούσαν να βλάψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες αν δεν πιέσουν το ΔΝΤ να σώσει την Ελλάδα.
Βασικά, το ΔΝΤ είναι μια κρατική υπηρεσία, ένα τμήμα του Πενταγώνου.
Υπάρχει μια βασική ηθική αρχή:
Εάν τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να χρειαστεί να μεταβιβαστούν στοιχεία ιδιοκτησίας από τους οφειλέτες στους πιστωτές, το δάνειο θα πρέπει να θεωρείται “κακό” και να απομειώνεται ούτως ώστε να μπορεί να αποπληρώνεται ενώ (σ.σ. ο οφειλέτης) ζει μια κανονική ζωή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γερμανικό δάνειο απομειώθηκε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το εξωτερικό ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αυτό που είναι γνωστό ως “οδυνηρό χρέος”, που ελήφθη με απάτη για να χρηματοδοτηθεί η διαφυγή κεφαλαίων από το 1% της Ελλάδας.

Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Είναι η ελάφρυνση του χρέους ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης; Ποιοι άλλοι παράγοντες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της;

Υπάρχει άλλος τρόπος.
Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα της.
Μπορεί να σταματήσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες.
Αλλά αν πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, η μετανάστευση, η μικρότερη διάρκεια ζωής, η χειρότερη υγεία.
Και με την πώληση των δημόσιων υποδομών, η Ελλάδα επιβάλλει εκροές στο μελλοντικό ισοζύγιο πληρωμών για τους νέους αγοραστές.
Αυτό είναι που ονομάζει το ΔΝΤ ισορροπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε την εξουσία θεωρήθηκε πως ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από τα βάθη της οικονομικής κατάρρευσης.

Πόσο αποτελεσματική ήταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών;

Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Έγινε πολιτικός οπορτουνιστής, ο σκοπός του οποίου ήταν απλώς να παραμείνει πρωθυπουργός.
Ξέρει ότι όταν θα διεξαχθούν εκλογές, θα ψηφιστεί να αποχωρήσει.
Προς το παρόν, απλώς ενεργεί ως αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών τραπεζών και των γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών όπλων.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήρθαν αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση κατάφεραν να βγουν από το πρόγραμμα στήριξης. Γιατί η Ελλάδα ακολούθησε έναν τόσο δύσκολο δρόμο; Γιατί το ελληνικό πρόγραμμα πήγε τόσο λάθος;

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη.
Υποφέρει από την ίδια νεοφιλελεύθερη οικονομική λιτότητα που καταστρέφει τη Λετονία.
Το “θαύμα της Βαλτικής” αδειάζει αυτές τις χώρες.
Είναι μια παλιά ιστορία.
Οι χώρες οφειλέτες της Λατινικής Αμερικής αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις εδώ και δεκαετίες στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας του ΔΝΤ, τις οποίες ονόμαζαν “πολιτικές σταθεροποίησης”.
Η Γερμανία χτυπήθηκε τόσο σκληρά στη δεκαετία του 1920 ως αποτέλεσμα των αδικαιολόγητα υψηλών χρεών.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας διεξάγει ταξικό πόλεμο εναντίον της υπόλοιπης κοινωνίας.
Στόχος τους είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από τον δημόσιο τομέα σε ξένους αγοραστές, τράπεζες και ομολογιούχους.
Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για να πειστούν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην αντιδράσουν στους πιστωτές της Ευρωζώνης και στους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς σχεδιαστές.
Το μήνυμα ήταν ότι οι οικονομίες τους θα καταστρέφονταν ακριβώς όπως της Ελλάδας αν αντιτίθεντο στην πολιτική του ΔΝΤ, δηλαδή των ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και επιθυμεί μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα διάσωσης; Τι σημαίνει αυτό; Και πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια "καθαρή έξοδος";

Με τον όρο "καθαρή έξοδος" (σ.σ. από το πρόγραμμα) η Ε.Ε. εννοεί ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει αρκετά από τα περιουσιακά της στοιχεία για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τα χρήματα που χρησιμοποίησε για να καλύψει τα επισφαλή δάνεια από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και ομολογιούχους που χρηματοδότησαν τη φοροδιαφυγή και τις εκροές κεφαλαίων στην Ελβετία αλλά και αλλού για περισσότερα από 25 χρόνια.
Πρέπει επίσης να δεσμευτεί, ότι θα μειώσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες αρκετά ώστε να διατηρήσει την εισφορά της στο ΝΑΤΟ για τη χρηματοδότηση του βομβαρδισμού και την αποσταθεροποίηση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Πάνω από όλα όμως να αποδεχθεί το κόστος υποστήριξης όλων των προσφύγων που είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών πολιτικών και της λεγεώνας της με τη μορφή του ISIS, της Al quaeda και της Al Nusra.

 Είναι πιθανό η Ευρωζώνη να συρρικνωθεί και / ή να καταρρεύσει; Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης; Είστε απαισιόδοξος ή αισιόδοξος;

Η Ευρωζώνη έχει γίνει μια οικονομική ζώνη.
Αυτό ήταν εγγενές από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, χωρίς δηλαδή μια κεντρική τράπεζα που θα δημιουργεί έσοδα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και θα δαπανά χρήματα για να την βοηθήσει να αναπτυχθεί.
Ως εκ τούτου, η Ευρωζώνη πρέπει τελικά να καταρρεύσει.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα καταλήξει να μοιάζει με την Ελλάδα όπως είναι σήμερα.
Η Ελλάδα είναι το μέλλον της ευρωζώνης.
Είμαι αισιόδοξος ότι η κρίση θα είναι αρκετά σοβαρή για να διαλύσει την Ευρωζώνη και να δημιουργήσει μια νέα, πιο σοσιαλιστική τάξη, στην οποία απομειώνονται τα χρέη - και μαζί τους, οι οικονομικές ελίτ που επιδιώκουν να κάνουν στην Ευρώπη ότι έκανε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όταν οδήγησε τη Δυτική Ευρώπη στη φεουδαρχία.


Αθηνά Δημητρακοπούλου
Αναδημοσίευση από: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: