Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΔΝΤ: Προτάσεις

1) ΔΝΤ: Ο πλουτισμός των πλουσίων υπονομεύει την ανάπτυξη
2) ΔΝΤ-Γκεοργκίεβα: Λέμε στις κυβερνήσεις «ξοδέψτε όσο μπορείτε»!
3) ΔΝΤ: Φορολογήστε τους πλούσιους για να μειώσετε το δημόσιο χρέος
4) Ιστορική στροφή του ΔΝΤ - Καλεί τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες και να μην ανησυχούν για το χρέος

1) ΔΝΤ: Ο πλουτισμός των πλουσίων υπονομεύει την ανάπτυξη
 
Τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη μιας οικονομίας όταν κατορθώνουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην κατανομή του πλούτου, όπως τονίζουν αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε νέα έκθεσή του για το μείζον ζήτημα της εισοδηματικής ανισότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν το μερίδιο πλούτου που αναλογεί στο φτωχότερο πέμπτο του πληθυσμού αυξηθεί κατά μόλις 1%, η ανάπτυξη της οικονομίας τονώνεται κατά 0,38% μέσα στην επόμενη 5ετία.

Αντίθετα, η υπερσυσσώρευση του πλούτου στην κορυφή έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Σε περίπτωση που το πιο εύπορο 20% του πληθυσμού αυξήσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα κατά 1%, αυτό θα έχει υφεσιακή επίδραση 0,08% του ΑΕΠ μέσα στα επακόλουθα πέντε χρόνια, καθώς ο περαιτέρω πλουτισμός των ανώτερων στρωμάτων δεν έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι αναλυτές του Ταμείου επισημαίνουν πως ένας βαθμός ανισότητας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην κοινωνική διαστρωμάτωση, καθότι δίνει στους φτωχότερους κίνητρο για να πετύχουν, να αποταμιεύσουν χρήματα και εν τέλει να βελτιώσουν την εισοδηματική τους θέση.

Ωστόσο, προειδοποιούν επισταμένα πως υψηλά και σταθερά επίπεδα ανισότητας, ειδικά η «ανισότητα της ευκαιρίας» μπορούν να επιφέρουν «μεγάλα κοινωνικά κόστη». Την ίδια στιγμή «η παγιωμένη ανισότητα αποτελεσμάτων μπορεί να υποσκάψει σημαντικά τις επιλογές εκπαίδευσης και απασχόλησης» που μπορούν να κάνουν τα χαμηλότερα στρώματα.

Οι μελετητές του ΔΝΤ σημειώνουν πως δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανισότητας, αλλά η στρατηγική του κάθε κράτους θα πρέπει να στηρίζεται στα συγκεκριμένα αίτια του προβλήματος και το θεσμικό πλαίσιο στην κάθε χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι πολιτικές για την καταπολέμηση της ανισότητας θα πρέπει να εστιάζουν σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τις ικανότητες και τα προσόντα του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μιας καλύτερης προοδευτικότητας στα φορολογικά συστήματα (δηλαδή δικαιότερα εισοδηματικά κλιμάκια).

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Πηγή: ΣΚΑΪ

***
 
2) ΔΝΤ-Γκεοργκίεβα: Λέμε στις κυβερνήσεις «ξοδέψτε όσο μπορείτε»!

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει συνδεθεί με προγράμματα λιτότητας, προτρέπει για πρώτη φορά, λόγω κορωνοϊού, τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν χρήματα. Φαίνεται ότι στην παρούσα κρίση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ισπανική εφημερίδα El Pais, τόνισε:«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί έμφαση στην έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Δεν ακούτε συχνά το ΔΝΤ να λέει "ξοδέψτε". Αλλά αυτό λέμε στις κυβερνήσεις. Ξοδέψτε όσο μπορείτε. Βεβαιωθείτε απλά για τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται τα χρήματα».

«Βεβαίωστε, παράλληλα, ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορούν την προστασία από την ανεργία και τη φτώχεια», πρόσθεσε.
«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν όταν η κρίση τελειώσει. Προς το παρόν όμως η κρίση είναι εδώ. Όταν διασφαλιστεί η ανάπτυξη, αποσύρετε τα προσωρινά μέτρα για να μειώσετε το χρέος και το έλλειμμα», είπε η Γκεοργκίεβα, η οποία επισήμανε για την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας: «Κάναμε λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε»...

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

***
 
3) ΔΝΤ: Φορολογήστε τους πλούσιους για να μειώσετε το δημόσιο χρέος
 
Εκκληση στις κυβερνήσεις να αναζητήσουν έσοδα μέσω αύξησης των φόρων στους πλούσιους και την πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προτείνει παγκόσμιο ψηφιακό φόρο.
 
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μια αύξηση των φόρων στους πλούσιους, για να μειώσουν το δημόσιο χρέος μόλις ανακάμψουν οι οικονομίες από την πανδημία, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 

Στο World Economic Outlook, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μη βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης και να συνεχίσουν να πραγματοποιούν δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, όπως υποδομές οι οποίες μειώνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Δημόσιο χρήμα πρέπει να κατευθυνθεί και προς τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, υπογραμμίζει σύμφωνα με το Politico το Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στις δημόσιες δαπάνες και την αύξηση του χρέους θα αποδειχθεί δύσκολη άσκηση.

«Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να εξετάσουν την αύξηση της φορολόγησης προοδευτικά στους πιο εύπορους πολίτες», επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, όπου προτείνεται επίσης η αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, στον πλούτο και στα κεφαλαιακά κέρδη.

Η πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής και ένας παγκόσμιος ψηφιακός φόρος θα φέρουν επίσης περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, προσθέτει το Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ραγδαία αύξηση του εταιρικού χρέους καθιστά τις εταιρείες ευάλωτες σε χρηματοοικονομικά σοκ. «Καθώς θα ξεδιπλώνεται η κρίση, οι πιέσεις στη ρευστότητα των εταιρειών μπορεί να οδηγήσουν σε χρεοκοπίες, ειδικά αν καθυστερήσει η ανάκαμψη», επισημαίνει το ΔΝΤ.
 
Πηγή: EURO2DAY
 
***
 
4) Ιστορική στροφή του ΔΝΤ - Καλεί τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες και να μην ανησυχούν για το χρέος
 
Το ΔΝΤ καλεί τις αναπτυγμένες οικονομίες να «εκμεταλλευτούν» τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού
Κάλεσμα προς τις πλούσιες χώρες να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, σε εκθεση του Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα (5/10/2020) αναφέρεται ότι, οι αναπτυγμένες οικονομίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να "εκμεταλλευτούν" τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού για να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έργα υποδομών.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να προετοιμάζουν σχέδια για επικείμενες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και πράσινη τεχνολογία.
Πρόκειται μια στροφή 180 μοιρών του ΔΝΤ όσον αφορά τις ανησυχίες του σχετικά με τα δημόσια οικονομικά των πλούσιων χωρών.
Ο Paolo Mauro, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας στους Financial Times, υποστήριξε ότι το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία ενίσχυση της θέση για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
«Έχεις μεγαλύτερο όφελος από τις δημόσιες επενδύσεις διότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά χαμηλές» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλές χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις δαπάνες ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, η αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ θα επιφέρει ενίσχυση του ΑΕΠ άνω του 2% έπειτα από δύο έτη. Πρόκειται για μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με τις προηγούμενες.
«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο να δημιουργηθούν 2 με 3 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού» αναφέρει το ΔΝΤ.
«Το μέρος για να ξεκινήσετε είναι η συντήρηση, η οποία απαιτεί πολύ εργατικό δυναμικό και μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποδομές που καταρρέουν», δήλωσε ο Mauro.
Ο Mauro αναφέρεται στη διάσημη πρόταση του οικονομολόγου John Maynard Keynes ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απασχοληθούν για να σκάψουν τις τρύπες στο έδαφος και να τις γεμίσουν ξανά, απλά ως μέσο παροχής απασχόλησης και επομένως αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.
«Σίγουρα δεν μιλάμε για σκάψιμο τρυπών» διευκρίνισε.
«Οι επενδύσεις παρέχουν ένα πλεονέκτημα για τη χώρα και δεν είναι σπατάλη» είπε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Mauro σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων είναι πιθανό να μειωθεί εάν οι δαπάνες αυξηθούν απότομα, ειδικά σε νέα επενδυτικά σχέδια και όχι σε projects που βελτιώνουν τα υπάρχοντα assets, όπως δρόμοι ή αεροδρόμια.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες δεν είχαν απεριόριστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στη χρήση των δημόσιων επενδύσεων ως μέσο για να βοηθήσουν την ανάκαμψή τους από την ύφεση.
Σε αυτές τις χώρες πρέπει να δοθεί έμφαση στη «διαχείριση δημόσιων επενδύσεων για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά…
Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά το ένα τρίτο, διασφαλίζοντας ότι οι χώρες κάνουν περισσότερα με λιγότερα», είπε ο Mauro.
Το ΔΝΤ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο τριών σταδίων για χώρες που αντιμετωπίζουν κορωνοϊούς.
Ενώ ο ιός εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτος, όλες οι προσπάθειες πρέπει να εστιάζονται στο να σωθούν ζωές και στη διασφάλιση της λειτουργίας των συστημάτων υγείας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μόλις οι οικονομίες μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε έργα συντήρησης μικρής κλίμακας ενώ προετοιμάζουν σχέδια για νέες υποδομές, κυρίως μεγάλα έργα μετασχηματισμού που θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη στη μετά-κορωνοϊού εποχή.


Οι αναπτυγμένες οικονομίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση του χρέους, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να «εκμεταλλευτούν» τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού προκειμένου να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έργα υποδομών, επισημαίνεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα (5/10/2020).
Παράλληλα, το Ταμείο επισημαίνει ότι τα κράτη θα πρέπει να προετοιμάζουν σχέδια για επικείμενες επενδύσεις σε υποδομές και πράσινη τεχνολογία καθώς αυτό αποτελεί τη βέλτιστη «συνταγή» για την ανακτηση των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Διατηρώντας παράλληλα την έμφαση στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και την παροχή ενισχύσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τις οικονομίες για τη μετάβαση στον κόσμο μετά το Covid-19 εποχή - συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανάκτησης των χαμένων θέσεων εργασίας.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.
Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας από την πλέον απότομη και βαθύτερη παγκόσμια κατάρρευση στην σύγχρονη ιστορία.
Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσα και βραχυπρόθεσμα και εκατομμύρια ακόμη έμμεσα και μακροπρόθεσμα. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη και να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2,%, τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 10%, και την απασχόληση κατά 1,2 % εφόσον οι επενδύσεις είναι υψηλής ποιότητας και εάν οι υφιστάμενες επιβαρύνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους δεν αποδυναμώνουν τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί χρειάζονται περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις υποστηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Image


Image

Ποιες αλλαγές συντελέστηκαν

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι δημόσιες επενδύσεις παγκοσμίως ήταν ιδιαίτερα χαμηλές για πάνω από μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι κατέρρεαν δρόμοι και γέφυρες σε ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες και παρά τις τεράστιες ανάγκες για τη δημιουργία υποδομών, δικτύων μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης και πολλά άλλα στις περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Απαιτήθηκαν επείγουσες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η ασφάλεια των κτιρίων και των μεταφορών και οι ψηφιακές υποδομές
Τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως σηματοδοτούν επίσης ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Τα διατιθέμενα κεφάλαια βρίσκονται σε πληθώρα, ο ιδιωτικός τομέας τελεί σε κατάσταση αναμονής και πλήθος άνεργοι μπορούν να αναλάβουν θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται μέσω δημόσιων επενδύσεων.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις αποθαρρύνονται, λόγω της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης της πανδημίας και τις προοπτικές των οικονομιών.
Έτσι, σε πολλές χώρες, είναι πλέον η στιγμή να αναληφθούν υψηλής ποιότητας δημόσια επενδυτικά προγράμματα για έργα προτεραιότητας. Και αυτό είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με δανεισμό σε χαμηλό κόστος.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη, με δυνατότητα δημιουργίας, άμεσα, μεταξύ 2 και 8 θέσεων εργασίας για κάθε εκατομμύριο δολάρια που δαπανάται σε παραδοσιακές υποδομές και μεταξύ 5 και 14 θέσεων εργασίας για κάθε εκατομμύριο που δαπανάται για έρευνα και ανάπτυξη, «πράσινη» ενέργεια και κτίρια με θετικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».
Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδυτικών έργων ενδέχεται να αποδειχθεί χρονοβόρα. Για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - όταν χρειάζονται περισσότερο – τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν, όπου κρίνεται ασφαλές, στη βελτίωση των υφισταμένων υποδομών.
Είναι επίσης η ώρα να λάβει χώρα η επανεξέταση και η επανεκκίνηση πολλά υποσχόμενων δημόσιων έργων τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει, η επιτάχυνση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια και ο προγραμματισμός νέων έργων τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες που θα αναδειχθούν μετά την κρίση.

Επιτυγχάνοντας τη σωστή ισορροπία

Ωστόσο, για ορισμένες χώρες, ο δανεισμός με σκοπό την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων θα είναι δυσχερής επειδή οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι αυστηρές. Ακόμα κι έτσι, μια σταδιακή κλιμάκωση των δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με δημόσιο δανεισμό θα μπορούσε να αποδώσει, εφόσον οι «κίνδυνοι ανατροπής» (δηλαδή κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναχρηματοδότηση του χρέους) και τα επιτόκια δεν αυξάνονται υπέρμετρα και οι κυβερνήσεις καταρτίζουν τα επενδυτικά σχέδιά τους με σύνεση.
Τα κράτη ενδέχεται, επίσης, να χρειαστεί να ανακατανείμουν τις δαπάνες είτε να αυξήσουν τα έσοδα για επενδύσεις πρώτης γραμμής.
Οι φτωχότερες χώρες - ειδικά στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης 2030 - θα χρειαστούν διεθνή οικονομική ενίσχυση.
Η επένδυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμο πεδίο, ειδικά σε χώρες που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες και ξηρασίες.
Ήταν διαθέσιμη βοήθεια από τα επίσημα «κανάλια» αλλά τα 10 δισ. δολ. που διατέθηκαν το 2018 υπολείπονται των επενδύσεων ύψους 25 δις. δολαρίων που απαιτούνται ετησίως σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ο καταλυτής των ιδιωτικών επενδύσεων

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας που διανύουμε, την ίδια ώρα, οι δημόσιες επενδύσεις παρέχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών στην ανάκαμψη τις οικονομίας και να τους παρακινήσουν να επενδύσουν.
Τα δημόσια έργα μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις με πιο άμεσο τρόπο.
Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε ψηφιακές επικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρισμού ή τις υποδομές στις μεταφορές επιτρέπουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Παρομοίως οι επενδύσεις σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα σχετίζονται με σημαντικές αυξήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων σε ορίζοντα ενός έτους.
Εν ολίγοις, οι δημόσιες επενδύσεις είναι ένα ισχυρό στοιχείο των «πακέτων» τόνωσης των οικονομιών που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας.
Ακόμη και όταν οι χώρες συνεχίζουν να σώζουν ζωές και να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα θεμέλια για μια πιο ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα, επενδύοντας σε πλούσιες σε θέσεις εργασίας, εξαιρετικά παραγωγικές και πιο «πράσινες» δραστηριότητες στο πεδίο του οικονομείν.
 
Πηγή: bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: