Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Για χάρη του ευρώ: 4 δεκαετίες λιτότητας...

Γι' αυτούς που έλεγαν και λένε ότι "με δραχμή η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή, Βενεζουέλα κλπ. κλπ."... να η πραγματικότητα του ευρώ, των μνημονίων κλπ., όπως περιγράφεται στην Washington Post. Αναδημοσιεύουμε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρθρο της Washington Post με τίτλο "Μόνο 4 οικονομίες συρρικνώθηκαν περισσότερο από της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια: οι δύο από αυτές χτυπημένες από εμφύλιους πολέμους", όπου, κοντολογής, πιστοποιείται ότι μετά από 8 χρόνια μνημονίων «τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν ακόμη την Ελλάδα. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που παρουσίασε τέτοια ύφεση, όπως μία χώρα που μόλις έχει βγει από πόλεμο».
Διαβάστε περισσότερα...

Washington Post: «H Ελλάδα έχει ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας»


«Μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και αδιεξόδων και... ακόμη περισσότερων μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν», αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα τονίζει ότι παρότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και στο εξής δεν θα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί στο πιο μακρινό μέλλον. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων, το ελληνικό χρέος  είναι ακόμη υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα θα έχει και πάλι ανάγκη από εξωτερική οικονομική ενίσχυση κάποια στιγμή στο μέλλον.


Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post

«Το χειρότερο όλων είναι όμως άλλο: Η Ευρώπη μπορεί πλέον να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα συνιστά και αυτή ένα success story, αλλά στην πραγματικότητα, η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι εκτός από μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από την ελληνική, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Μάλιστα, οι δύο πρώτες ήρθαν αντιμέτωπες με τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου και του αλληλοσπαραγμού, ενώ οι άλλες δύο, πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες με ανίκανες και διεφθαρμένες ηγεσίες, έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της πετρελαϊκής κρίσης.
Παρά τις εσωτερικές πολιτικές αναταραχές, οι οποίες πήραν τη μορφή ένοπλης σύρραξης με τη συμμετοχή της Ρωσίας το 2014, ακόμη και η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας είχε δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα το 2009, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Επιπλέον, Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική οικονομία παρουσιάζει συρρίκνωση επιπέδου 17,8% από το 2008, τη στιγμή που από το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα μετρά ύφεση 23,6%.



Αναφορικά με το μέλλον της χώρας, συνεχίζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδο τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ της έως το 2060. «Ναι, σωστά καταλάβατε: Τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν ακόμη την Ελλάδα. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που παρουσίασε τέτοια ύφεση, όπως μία χώρα που μόλις έχει βγει από πόλεμο», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, THE WASHINGTON POST

Δεν υπάρχουν σχόλια: