ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΚΕΠ: Η παρουσία του Μετώπου Α-Α στη ΔΕΘ, 10-9-2011

ΑΚΕΠ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σε καιρούς κοινωνικών αλλαγών,
ότι δεν είναι νέο είναι ολέθριο»

(Σαιν Ζυστ)

1ον) Πανό-επεισόδια
Το πανό του Μετώπου αναρτήθηκε και δέθηκε στα κιγκλιδώματα στην πλατεία ΧΑΝΘ γύρω στις 5.15μμ, στη νότια πύλη της ΔΕΘ προς το Βελλίδειο, εκεί δηλαδή που συνέκλιναν και κατέληξαν όλες οι πορείες -όσες τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί.

Όταν αναρτήσαμε το πανό υπήρχαν πολύ λίγοι διαδηλωτές στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ υπήρχε μια άνευ προηγουμένου παρουσία των ΜΑΤ και της Αστυνομίας.

Από τις 5.15μμ, που αναρτήθηκε το πανό, μέχρι τις 7.00-7.15μμ, το πανό του Μετώπου πλαισιώθηκε με πάνω από χίλιους διαδηλωτές. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές αναγνώρισαν ότι το πανό μας ήταν αυτό της πλατείας Συντάγματος, έκαναν ενθουσιώδη σχόλια κι έμειναν μαζί μας μαχητικά και μας περιφρούρησαν ενεργητικά όταν άρχισαν τα επεισόδια. Μάλιστα, 500-600 απ’ αυτούς τους διαδηλωτές ήρθαν μαζί μας όταν φύγαμε από τα κιγκλιδώματα και οπισθοχωρήσαμε προς την οδό Τσιμισκή κλπ., κι επανήλθαν μαζί μας μετά την λήξη των πρώτων επεισοδίων.

Στην πρώτη φάση των επεισοδίων, όταν ήλθε το μπλοκ των αυτοκινητιστών στη ΔΕΘ, το πανό μας έπεσε και καταπλακώθηκε μαζί με τα κιγκλιδώματα. Εδώ ήταν και το πιο συγκλονιστικό σημείο της διαδήλωσης! Πάνω από 100 άγνωστοι σ’ εμάς διαδηλωτές (που δεν ήταν ταξιτζήδες) πέρασαν τα κιγκλιδώματα και μας βοήθησαν ν’ ανακτήσουμε το πανό μας, που, όπως μας έλεγαν, συμβόλιζε και γι’ αυτούς τη σημαία του αγώνα του κινήματος των πλατειών. Εμείς, μόλις ανακτήσαμε το πανό μας, το επισκευάσαμε παραπλεύρως και επανήλθαμε δριμύτεροι, πλαισιωμένοι από αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, φίλους ή οπαδούς του Μετώπου, και με αναπτερωμένο το ηθικό.

Στη θέση Β όπου αναρτήσαμε το πανό, συναντηθήκαμε με το μπλοκ των αγανακτισμένων (ΚΟΕ, Α/Κ, αμεσοδημοκράτες κλπ.) και το μπλοκ της Σπίθας. Θετική εντύπωση μας έκανε η συναγωνιστική και φιλική συμπεριφορά των συντρόφων από το μπλοκ της Σπίθας.

Όταν τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερη έκταση, υποχωρήσαμε προς την παραλιακή και στήσαμε και εκεί το πανό μας. Και εκεί, μας ακολούθησαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές.

Τέλος, όταν διαλύθηκαν οι πορείες και απομακρύνθηκε ο πολύς κόσμος, επανήλθαμε στο χώρο της πλατείας ΧΑΝΘ, κι αποχωρήσαμε όταν διαπιστώσαμε κίνδυνο εγκλωβισμού από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

2ον) Αφισοκόλληση
Το βράδυ της Παρασκευής 9-9-2011, έγινε ενδεικτική αφισοκόλληση στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις εξόδους και εισόδους των συνοικιών προς το Κέντρο, και στους δρόμους που οδηγούν στο Λευκό Πύργο, την παραλιακή, το Βελλίδειο και τη ΔΕΘ, με τις γνωστές αφίσες του Μετώπου.

Όλες οι διαδρομές προς το Βελλίδειο και τη ΔΕΘ, που ακολούθησαν οι πορείες, καθώς και η «κόκκινη ζώνη» περιμετρικά, ήταν επικολλημένες με αφίσες του Μετώπου. Οι αφίσες παραμένουν, από πρόσφατη ενημέρωση που έχουμε, μέχρι και σήμερα (Δευτέρα 12-9-2011), σχεδόν ανέγγιχτες.

Μοιράστηκαν, επίσης, φυλλάδια: το φυλλάδιο του σ. Καπάταη για την «3η Σεπτέμβρη», καθώς και το «χιουμοριστικό» φυλλάδιο «3 ΚΟΥΦΑΛΕΣ Σ’ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ».

3ον) Πολιτικό συμπέρασμα
Δυστυχώς, κι αυτή τη φορά, ο λαός γύρισε την «πλάτη» του στον πολυδιασπασμένο ριζοσπαστικό χώρο και την Αριστερά, και προτιμάει «να ψοφήσει της πείνας», παρά να κοπαδοποιηθεί και να γίνει οπαδός-λάφυρο στους ιδιωφελείς και πολιτικάντικους σχεδιασμούς των μεγάλων ή μικρών τμημάτων του Αριστερού και του ριζοσπαστικού χώρου. Τα μαζικότερα και μαχητικότερα τμήματα των διαδηλώσεων ήταν των αυτοκινητιστών και αυτό των οπαδών του Ηρακλή.

Τί άλλο πια πρέπει να συμβεί, για ν’ αντιληφθούν τα διάφορα τμήματα του ριζοσπαστικού πολιτικού χώρου ότι οφείλουν να δράσουν συντονισμένα και ενιαία ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μνημόνιο και την
τρόικα;

Μήπως, οι αντιμαχίες των διαφόρων τμημάτων του ριζοσπαστικού χώρου, που εκδηλώνονται και στις διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλπ., μας θυμίζουν περιστατικά που μόνο από την φιλολογία μπορούν να περιγραφούν ανάγλυφα;

Στο ΧΙV κεφάλαιο του δεύτερου μέρους του "Δον Κιχώτη", ο Ιππότης των Καθρεφτών υποστηρίζει πως νίκησε τον Δον Κιχώτη: «Και τον έκαμα να ομολογήσει ότι είναι πιο όμορφη η Κασιλδέα μου από την Δουλτσινέα του∙ και με αυτή και μόνο την νίκη μου είναι σαν να έχω κερδίσει όλους τους ιππότες του κόσμου, γιατί αυτός ο Δον Κιχώτης που σας λέω, τους έχει όλους νικήσει∙ και αφού εγώ τον νίκησα, η δόξα του, η φήμη του και η τιμή του μεταβιβάστηκαν και πέρασαν στο πρόσωπό μου».

Μανώλης Γρηγοριάδης
12-9-2011

ΥΓ:
Το σύνθημα «Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν» κλπ. του Μετώπου, έγινε το κεντρικό σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μνημόνιο και την τρόικα. Αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια χρήσιμη εμπειρία, για όσους από εμάς βρέθηκαν εκεί. Αδιάψευστος μάρτυρας των όσων αναφέρω, το βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: