Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΚΕΠ: Η ομιλία του Μ. Γρηγοριάδη στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μ.Α.Α.


"Χαιρετίζουμε την σημερινή Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών της.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς, το ΑΚΕΠ, γνωρίζουμε ότι οι οργανωμένες μας δυνάμεις δεν έχουν τα ποσοτικά και, ιδίως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να ασκηθούν τα καθήκοντα που θέτει η σημερινή πολιτική συγκυρία.
Επιθυμούμε, όμως, να συμβάλλουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, στη διαμόρφωση των υποκειμενικών προϋποθέσεων για ν’ ανατραπεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ν’ αναιρεθεί το μνημόνιο.
Επιθυμούμε να συμβάλλουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, στη διαμόρφωση των υποκειμενικών προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός μαζικού-ριζοσπαστικού-δημοκρατικού-λαϊκού κινήματος.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς, το ΑΚΕΠ, επιθυμούμε να συμπαραταχθούμε με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, και να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην επίτευξη των σκοπών και των στόχων του.
Συμφωνούμε ανεπιφύλακτα με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του σ. Αλέκου Αλαβάνου, έτσι όπως τις έχει διευκρινίσει στα κείμενα, τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του.
Πράγματι, το αίτημα που μπορεί να πολιτικοποιήσει, να ενοποιήσει και να βαθύνει σήμερα τους αγώνες, είναι το αίτημα «να πέσει ΤΩΡΑ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Σήμερα, που όλα τα σκιάζει η φοβέρα, που απειλούνται άμεσα η ύπαρξή μας, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας, και είμαστε ανέτοιμοι οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά ν’ αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που μας απειλεί, ο αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο αγώνας για την αναίρεση του μνημονίου, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην ενότητα των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, που οδηγεί στη διαμόρφωση της συλλογικής ταξικής ταυτότητας (συνείδησης) που έχουν ανάγκη οι περιστάσεις, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί ν’ απεγκλωβίσει το λαό απ’ το να είναι οπαδός του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ κλπ.
Η πολιτική που θ’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα ΠΑΣΟΚ-τρόικας, πρέπει να είναι επαναστατική, δηλαδή:
α) να λαμβάνει υπ’ όψη την κατάσταση του υποκειμενικού παράγοντα, την ιδεολογική, την οργανωτική και την πολιτική ανωριμότητά του.
β) ν’ αξιοποιεί τις αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες της κρίσης, χωρίς απαραδέκτους υποκειμενισμούς και χωρίς φαταλιστικές μονομέρειες, χωρίς να προβάλει τα «συνθήματα προοπτικής» σαν «συνθήματα ημέρας» και τα «συνθήματα ημέρας» σαν «συνθήματα προοπτικής» -πράγμα που οδηγεί σε αυτό που, στην πολιτική τακτική, ονομάζεται «απώλεια ρυθμού».
γ) ν’ αξιοποιεί την διαρκώς εντεινόμενη αυθόρμητη δυσαρέσκεια και τον θυμό των πλατειών λαϊκών μαζών προς το ΠΑΣΟΚ και τα καθεστωτικά πολιτικά κόμματα, με πολιτικές αποκαλύψεις για τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα που υπηρετεί η πολιτική τους.
δ) να λαμβάνει υπ’ όψη το διεθνή παράγοντα, τις αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων δύναμης, καθώς και τις αντιθέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγχώριου Αστικού Συνασπισμού Εξουσίας, και ν’ αξιοποιεί τις αντιθέσεις αυτές σαν εφεδρεία και στην κατεύθυνση απεγκλωβισμού πλατιών λαϊκών μαζών από τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στη σημερινή πραγματικότητα της δομικής κρίσης του παγκόσμιου οικονομικοκοινωνικού συστήματος υπάρχουν γεγονότα που, κατά τη διαλεκτική κοσμοθεωρία, σημαδεύουν το τέλος μιας περασμένης εποχής, αλλά ταυτόχρονα υποδείχνουν με βεβαιότητα μια νέα κατεύθυνση.
Σε κάθε τέτοιο μεταβατικό σημείο, νιώθουμε την ανάγκη να εξετάσουμε το παρελθόν και το παρόν με το ευγενικό μάτι του στοχασμού, έτσι ώστε ν’ αποκτήσουμε συνείδηση της πραγματικής μας κατάστασης.
Μα και η ίδια η Παγκόσμια Ιστορία αγαπά αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, και κοιτάζει γύρω, και δίνει τότε, συχνά, την εντύπωση ότι οπισθοχωρεί, ότι μένει ακίνητη, ενώ εκείνη απλά έχει καθίσει να συλλογιστεί τον ίδιο της τον εαυτό, να διαπεράσει με το πνεύμα την ίδια την δική της πνευματική πράξη (Μαρξ).
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κατά τη γνώμη μας, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ν’ αποτελέσει την κύρια πολιτική έκφραση των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ν’ αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να καλέσει, στο όνομα των γενικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, σε ανένδοτο αγώνα το λαό, σε ανένδοτο αγώνα για ν’ ανατραπεί το ΠΑΣΟΚ και ν’ αποτραπεί η καταστροφή που μας απειλεί.
Το ΑΚΕΠ μετέχει στη σημερινή Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου με 5μελή αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του κόμματος μ’ επικεφαλής τον Γ.Γ. του, Μανώλη Γρηγοριάδη.
Και πάλι ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών της σημερινής Συνάντησης του Μετώπου.
Ευχαριστούμε."

2 σχόλια:

ΑΚΕΠ είπε...

Σήμερα, εκείνο που επείγει είναι να προπαγανδιστεί άμεσα κι όσο το δυνατό πλατύτερα και με μεγαλύτερη ένταση, και να γίνει συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πως, χωρίς την ύπαρξη μαζικού ταξικού λαϊκού κινήματος είναι αδύνατον να εκπροσωπηθούν και να υπηρετηθούν αποτελεσματικά τα λαϊκά συμφέροντα (και σε περιόδους οικονομικής κρίσης και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, και μέσα στην ΕΕ κι έξω απ’ την ΕΕ, και με ευρώ και χωρίς ευρώ, κλπ), είναι αδύνατον να προκύψουν συνθήκες για ένα καλύτερο παρόν κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Eriugena είπε...

Σύντροφοι σας καλώ στο μπλογκ μου "Αυτοκαθορισμός" (http://aftokathorismos.blogspot.com)
Γιάννης Τζανάκος