Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

H Δανία, η Ελλάδα και η ΟΝΕ

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Ανακοίνωση
«Πόσο καταστροφική πολιτική επιβάλλει η ευρωζώνη στην Ελλάδα φαίνεται από το επεκτατικό δημοσιονομικό πρόγραμμα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Δανίας»
«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της μειοψηφίας της Χελ Τόρνιγκ – Σμιτ στη Δανία, μετά από δεκαετή διακυβέρνηση της δεξιάς, που συμμετέχουν Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκοί Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές και στηρίζει και η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, το αριστερό κόμμα της χώρας, έδωσε σήμερα το κυβερνητικό της πρόγραμμα στη δημοσιότητα.
Τα οικονομικά προβλήματα της Δανίας, σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι μικρά, σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες είναι ιδιαίτερα έντονα. Το δημόσιο χρέος είναι 44% του ΑΕΠ. Το ενυπόθηκο χρέος των νοικοκυριών της Δανίας για εκτελεστικά δάνεια φτάνει το 90% του ΑΕΠ. Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού ακολουθεί έντονη πτώση : 4,5% έλλειμμα το 2011 από 4,5% πλεόνασμα πριν μια πενταετία. Το ποσοστό ανεργίας από 2% το 2008 έφτασε το 4,6% το 2011.
Η Δανία για ενισχύσει την ανάπτυξή της, απορρίπτει τη μείωση των δημόσιων δαπανών ακολουθεί μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Κάνει το εντελώς αντίθετο από την Ελλάδα, χωρίς καν να έχει το πρόβλημα ύφεσης που υπάρχει εδώ και απαιτεί ισχυρότατες δράσεις του δημοσίου.
Το κεντρικό στοιχείο στον νέο δανικό κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών για να πετύχει την ανάπτυξη. 10 δις δανικές κορώνες από το δημόσιο κατευθύνονται άμεσα σε ανακαινίσεις δημοτικών συγκροτημάτων κατοικιών, σε οικολογικές παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού, οδικού και ποδηλατικού δικτύου.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της δανικής κυβέρνησης δεν κάνει τομές, περιλαμβάνει αρνητικά στοιχεία όπως στις συντάξεις, δεν είναι παράδειγμα για μίμηση. Δείχνει όμως πόσο καταστροφική είναι η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Δείχνει ακόμη πόσο αρνητικό ρόλο παίζουν οι προδιαγραφές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην οποία η Δανία με δύο δημοψηφίσματα αρνήθηκε να ενταχθεί.»

Αθήνα, 5/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: