Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ήρθε ο καιρός!

Αναδημοσιεύουμε 2 άρθρα που αναφέρονται στις αντιθέσεις και τους προβληματισμούς του πολιτικού χώρου της Νέας Δημοκρατίας: 1) "Ήρθε ο καιρός!", του Μανώλη Κοττάκη από την ΕΣΤΙΑ, 2) "…Στην Κολομβία του… νέου Μωυσή" από το Antinews
Διαβάστε περισσότερα...

1) "Ήρθε ο καιρός!"
του Μανώλη Κοττάκη

ΔΥΟ ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν το Σαββατοκύριακο

Το πρώτο, πέρασε κάτω από τα ραντάρ των τηλεοράσεων, είναι η αναταραχή που υποβόσκει στις σχέσεις της Κυβέρνησης με συγκεκριμένο μηντιακό παράγοντα και με κορυφαίο ιστορικό στέλεχος της παρατάξεως. Διπλό το μέτωπο, όχι κατ’ ανάγκην σε συντονισμό. Εις ό,τι αφορά μεν τον πρώτο τα έντυπα του εξαπέλυσαν επίθεση στο Μαξίμου να μην επαναπαύεται στις δημοσκοπικές δάφνες, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσαν αίσθηση με τις πληροφορίες τους περί ανασχηματισμού: Αμφισβητείται το οικονομικό επιτελείο( Σταϊκούρας), αμφισβητείται η ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (Χατζηδάκις), Υγείας (Κικίλιας), Επενδύσεων( Άδωνις) Εργασίας (Βρούτσης ) Ναυτιλίας (Πλακιωτάκης), Τουρισμού (Θεοχάρης). Ετοιμάζεται επίσης σύμφωνα με τα ίδια κέντρα νέος γύρος πασοκοποίησης της Κυβέρνησης: Στους κεντροαριστερούς kyriakistas του επιτελικού κράτους υποστηρίζεται ότι θα προστεθούν ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γιάννης Μανιάτης . Όπως αντιλαμβάνεστε τα μολύβια έπεσαν κάτω και όλοι οι υπουργοί ήταν διαρκώς στα τηλέφωνα. Περιττό να σας πω ότι αν είχαμε διατυπώσει εμείς την κριτική που ασκούν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ στο Μαξίμου θα κατηγορούμασταν από τους γνωστούς φιρφιρίκους του λιμένος για… φιλοσυριζαισμό. Μην σας πω και για σύσταση… συμμορίας. Εκεί έχει φθάσει ο μπλε μακαρθισμός του Ψηλορείτη. Ενώ αυτοί, Άγιοι! Εις ό,τι αφορά δε το κορυφαίο ιστορικό στέλεχος της παράταξης έστειλε επίσης με την σειρά του μηνύματα στο Μαξίμου με δηκτικό κείμενο από γνωστό σάιτ .Τίτλος: ”Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση”. Εξαπολύεται δι’ αυτού επίθεση στην σύζυγο του Πρωθυπουργού και αποστέλλεται το μήνυμα ”ξεχάστε τις εκλογές ”. Κοινό σημείο των δύο επιθέσεων κατά του Μαξίμου οι ”δικτατορικές δημοσκοπήσεις” που παραπλανούν την Κυβέρνηση.

Όλα τούτα θα έμοιαζαν ακατανόητα -έτσι ξαφνικά;- αν δεν συνέβαιναν και μερικά άλλα γεγονότα κάτω από τα ραντάρ επίσης. Στην Προανακριτική για την Novartis η εισαγγελεύς Δημητρίου μίλησε επί λέξει για ”καραμπινάτη απιστία με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της Novartis” η οποία προκύπτει ”από την τελική τιμή του φαρμάκου που πλήρωναν μαζί κράτος και ασθενής”. Όχι μόνο από την τιμή που πλήρωνε το κράτος. Την υπερτιμολόγηση την φορτώθηκαν οι ασφαλισμένοι με αύξηση της συμμετοχής επί ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων! Ιδού το μυστικό. Η Δημητρίου κάλεσε τα μέλη της Eπιτροπής να αναζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία για την απιστία στο κατασχεθέν υλικό από τους υπολογιστές της εταιρείας. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί μια υπόθεση να ανασυρθεί από το αρχείο. Αποκάλυψε τέλος ότι υπουργός της ΝΔ ως μη όφειλε επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο την Τσικνοπέμπτη (όπως ο Τζανακόπουλος το 2018) την ημέρα ακριβώς που το Δικαστήριο αποφάσιζε αν οι πρστατευόμενοι μάρτυρες θα εξετάζονταν με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα. (Η Kυβέρνηση και η Δικαιοσύνη άκουσαν τις παραινέσεις εξωτερικών δυνάμεων και δεν τους αποκάλυψαν). Κάτω από τα ραντάρ επίσης πέρασε ότι αντικαταστάθηκε μέλος της Προανακριτικής, η βουλευτής της ΝΔ Αικατερίνη Παλιούρα- Παπακώστα, για να υπογράψει την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. Περίεργο! Δεν συμπληρώνονταν τριάντα; Κάτω από τα ραντάρ, τέλος, πέρασε ότι όπως γνωστοποιήθηκε οι βουλευτές -”δικαστές”, μέλη της Προανακριτικής θα … ψηφίσουν για την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου στην Ολομέλεια. Προβληματικό μοιάζει. Αυτό, λοιπόν, είναι ”συσκευασμένο” όλο το πρώτο γεγονός του Σαββατοκύριακου: Υποβόσκουσα αναταραχή στην Κυβέρνηση λόγω ανασχηματισμού, Νοvartis και αποστολής μηνυμάτων στο Μαξίμου από γνωστά κέντρα. Κανονικά σήμερα σε αυτό θα έπρεπε να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας. Να φωτίσουμε ποιες μηντιακές δυνάμεις επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποιοι αναζητούν συγκυβέρνηση πίσω από τις κουρτίνες.

Ωστόσο υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολύ μεγαλύτερο γεγονός που τα σκεπάζει όλα αυτά και μας αφήνει αδιάφορους για την δυσοσμία που αναδύεται από την πολιτική κουζίνα της χώρας. Θα έρθει ο καιρός για αυτά. Τώρα προέχει η πατρίδα. Το μέγα γεγονός είναι η ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Είναι η ελληνική απόπειρα κατευνασμού του Ερντογάν για να έχουμε χρόνο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι, τέλος, η ξαφνική στροφή της Τουρκίας προς την Ευρώπη με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Διατρέχουμε κίνδυνο. Οι Τούρκοι εξοργίζονται που ο Μητσοτάκης πήγε καλά με τον κορωνοϊό και θέλουν να μας χαλάσουν το καλοκαίρι. Οι κινήσεις μας να ακυρώσουμε μετά από διακομματική συμφωνία τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, να ακυρώσουμε -πρωτοφανές- την μεγάλη στρατιωτική άσκηση ”Καταιγίδα”, να αδικήσουμε τους χριστιανούς υπέρ των μουσουλμάνων για το ραμαζάνι στην Θράκη δεν εκτιμώνται από τον πιεσμένο δικτάτορα. Το αντίθετο. Μας ορμά! Και το χειρότερο: Την ώρα που μας ορμά κλείνει το μάτι προς την ζορισμένη Ευρώπη ότι ”επιστρέφω στην Δύση”, επειδή καταρρέει οικονομικώς, όχι επειδή την ηγάπησε βεβαίως! Την ώρα, λοιπόν, που οι εδώ οι ανεύθυνοι ασχολούνται πως θα καθαρίσουν τους μεταξύ τους λογαριασμούς ο Σουλτάνος κάνει μια μεγάλη πολιτική “τρίπλα” με την στροφή στην Ευρώπη που θα έχει ως συνέπεια το εξής δίλημμα: Ρύθμιση εκκρεμοτήτων για το Αιγαίο και την Μεσόγειο με θερμό επεισόδιο ή με διάλογο εφ’ όλης της ύλης με αφόρητη πίεση από ΕΕ -ΗΠΑ που τον θέλουν στην αγκαλιά τους; Με την ακύρωση των ασκήσεων δείξαμε ότι δεν θέλουμε θερμό επεισόδιο. Με τις διαρροές σε ΜΜΕ (εφημερίδα τα ”Νέα” 11/4/2020) δείξαμε ότι σκεπτόμαστε την προσφυγή σε διεθνή διαιτησία μετά από ανακηρύξεις ΑΟΖ με χώρες του μεσογειακο-αραβικού τόξου.

Ό,τι και αν κάνουμε πρέπει όμως να το κάνουμε γρήγορα και σωστά για να μην χάσουμε στο τραπέζι με ευρω-ατλαντική πίεση όσα θα δίναμε μάχη να διατηρήσουμε με τα όπλα. Να το κάνουμε σωστά συσπειρωμένοι γύρω από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προβάλλοντας στα διεθνή fora τα σωστά επιχειρήματα. Δεν μπορεί να θέτει ο Ερντογάν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκαννήσων και εμείς να μη λέμε ότι υποχρεούμεθα να τα εξοπλίζουμε μετά την εισβολή -εγκατάσταση Τουρκικών δυνάμεων στην Βόρειο Κύπρο, μια ανάσα από αυτά. Ότι υποχρεούμεθα να τα εξοπλίζουμε μετά το Casus Belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995 και την εγκατάσταση της 4ης Στρατιάς στα παράλια της Μικράς Ασίας. Tα έχει κωδικοποιήσει εγκαίρως ο Προκόπης Παυλόπουλος, ας πάρει το manual από το Αρχείο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ας γίνει κανονική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχηγός του κράτους , όχι Πρόεδρος του Twitter και του Facebook. Χρόνο δεν έχουμε πολύ. Όπου να ναι το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ -και πολύ το καθυστερήσαμε με τα υπομνήματά μας και της Κύπρου. Μόλις αναρτηθεί και ελλείψει κατάθεσης ελληνικών συντεταγμένων εκ μέρους μας, ο Σουλτάνος θα το βγάλει το καραβάκι νοτίως της Κρήτης. Και τότε οι θεωρίες του ποιος είναι με ποιον και τα ανόητα σχέδια για δικαστικές διώξεις ανθρώπων τουΤτύπου θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα! Τότε χοντροί, κοντοί, ψηλοί, αδύνατοι θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη.

Το είπα σε μια ημερίδα στην Ένωση Συντακτών αρχές Δεκεμβρίου 2019 .Το έχω πει και στον Πρωθυπουργό σε μια από τις συναντήσεις μας στο Μέγαρο Μαξίμου: ”Θα έρθει ο καιρός που όλα θα μοιάζουν ασήμαντα εμπρός στην ανάγκη για εθνική ενότητα”. Δε θα σας αποκαλύψω τι μου απάντησε εκείνος – το εκτιμώ- αλλά ξέρω καλά ένα πράγμα: Ήρθε ο καιρός!

Αναδημοσίευση από: ΕΣΤΙΑ

***
 2) "…Στην Κολομβία του… νέου Μωυσή"
του Όφι Ιοβόλου 

Μπορεί ο... νέος Μωυσής να πασχίζει διά των καλολαδωμένων δημοσιογραφικών παπαγάλων να μας πείσει ότι είναι ο ηγέτης που έψαχνε εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα, όμως οι... πρακτικές Κολομβίας με τις οποίες κυβερνά αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
Αναφερόμαστε στο... ξύλωμα γνωστού δημοσιογράφου κατόπιν εντολής του Μαξίμου, καθώς η σκληρή κριτική που ασκούσε χαλούσε το fake success story της... κορονοπροπαγάνδας.
Προφανώς, αν ο εν λόγω δημοσιογράφος έσκυβε μπροστά στην ανωτερότητα της Αγίας Οικογένειας, ενδεχομένως να παρέμενε στην θέση του και να έπαιρνε κι αυτός κομμάτι από τα 20 εκατομμύρια που μοίρασε ο... νέος Μωυσής στα καθεστωτικά ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν.
Τα οποία μέσα παρεμπιπτόντως, μάλλον λόγω του ορυμαγδού της... κορονοπροπαγάνδας, ξέχασαν να μας που αν αποτελεί σκάνδαλο ή όχι, αρχηγός κράτους να δηλώνει στο πόθεν έσχες ότι έλαβε 150.000 ευρώ ως δάνειο από την αδελφή του.
Φανταστείτε αν, φερ' ειπείν, συνέβαινε κάτι ανάλογο σε οποιοδήποτε ευνομούμενο δυτικό κράτος τι θα επικρατούσε.
... Στην Κολομβία του... νέου Μωυσή, ωστόσο, απλώς είναι Τρίτη κι ο λαός προσκυνάει τον... κορονοσωτήρα που έπραξε τα αυτονόητα και δεν ψόφησε σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι.
Στο μεταξύ, ακόμη περιμένουμε το σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από τα συντρίμμια του κορονοϊού.
Που και για αυτό το ζήτημα οι κυβερνητικοί κονδυλοφόροι ποιούν την νήσσαν, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά γράφοντας και σβήνοντας σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.
Με τον ανασχηματισμό να επικρατεί των πρόωρων εκλογών.
Λογικό, διότι πιθανότατα οι φωστήρες του Μαξίμου αντελήφθησαν ότι η Δεξιά τους έχει ήδη κουνήσει το μαντήλι λόγω των κυβιστήσεων σε εθνικά και μεταναστευτικό, και δεν αρκεί η εκμετάλλευση του ιού για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.
Άρα, σοφά σκεπτόμενοι, για να μην… αποχαιρετήσουν την αυτοδυναμία που χάνουν και για να αποφύγουν την δυσάρεστη συγκατοίκηση με τον Αλέξη και την Φώφη, φρονούμε ότι θα επιχειρήσουν να αγοράσουν χρόνο μέσω του ανασχηματισμού. Ακολουθώντας την ευφυέστατη στρατηγική… προχωράμε και βλέπουμε.
Βέβαια, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, ο… νέος Μωυσής είναι αντιμέτωπος με ένα σκηνικό lose - lose.
Και από τη στιγμή που η διακυβέρνησή του εξαντλείται στην καπηλεία του λοιμού, για να δικαιολογήσει το γιουρούσι στον κρατικό κορβανά από τα γαλάζια παιδιά και τα νέα επαχθή μέτρα που έρχονται προς αντιμετώπιση του λιμού, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γλυτώσει την συντριβή. Όποτε κι αν προσφύγει στις κάλπες.
Φυσικά, κλεισμένος στην γυάλα του Μαξίμου, αγκαλιά με την λατρευτή του αλαζονεία, ο... νέος Μωυσής νοιώθει πανίσχυρος.
Συνεχίζοντας να πιστεύει ότι ο λαός τρομοκρατείται ακόμη με τον «μπαμπούλα» του ΣΥΡΙΖΑ και προσκυνάει το μεγαλείο του.
Αν είναι έτσι φίλτατε... νέε Μωυσή, γιατί με την παραμικρή λαϊκή δυσαρέσκεια αγχώνεσαι επιλέγοντας την λύση του ξυλοδαρμού διά των δυνάμεων καταστολής;
Μήπως τελικά δεν είσαι τόσο λαοπρόβλητος όσο νομίζεις;
Ίσως αν δεν σε παραπλανούσαν οι... βορειοκορεάτικες δημοσκοπήσεις, να το είχες συνειδητοποιήσει.
Πάντως, σου υποσχόμαστε, ότι αν βρούμε κι εμείς τρόπο να πάρουμε δάνειο, θα σου κάνουμε δώρο μια πραγματική προς αποκατάσταση της αναγκαίας αυτογνωσίας.
Οψόμεθα...

Αναδημοσίευση από: Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: