Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ανούσιες εξαγγελίες, αγύρτικες πολιτικές

του Κώστα Μπερσή

Πραγματικά κ. Μητσοτάκη, υπάρχει μια ρωγμή κι έτσι μπαίνει το φως μέσα, αλλά δεν είναι το δικό σας. Το δικό σας το φως είναι το φως της κόλασης των μνημονίων που, μαζί με τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστρεψαν την παραγωγική δομή της χώρας και έφεραν δυστυχία και απόγνωση σε πλειοψηφικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε τα τοκογλυφικά συμφέροντα της Γερμανικής ευρωζώνης.

Ως «μεγαλόψυχος» ανακοινώσατε αναστολή των πλειστηριασμών για όσο θα κρατήσει η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα.

Μεγαλόψυχος κατά τον Αριστοτέλη είναι «ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του άξιο μεγάλων πραγμάτων και είναι πράγματι άξιος μεγάλων πραγμάτων· γιατί ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του άξιο μεγάλων πραγμάτων χωρίς στην πραγματικότητα να το αξίζει, είναι ανόητος».

Η δική σας μεγαλοψυχία προσκρούει στον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε, και του οποίου όλα τα άρθρα καταλήγουν στο εξής ένα: ή μας δίνετε όλη την περιουσία σας, ή σας την παίρνουμε.

Ανακοινώσατε επίσης οτι θα δώσετε πολλά tablets και laptops ώστε να μην υπάρχουν παιδιά χωρίς πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Σας ενημέρωσε ποτέ κανείς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παλεύουν για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό? Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται? Πόσο μάλλον να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες internet...

Δεν ανακοινώσατε, όμως, επαρκή και αξιόλογα οικονομικά μέτρα στήριξης για όλον ανεξαιρέτως τον ελληνικό λαό, καθώς και για τις επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους, που να προσεγγίζουν τουλάχιστον τα οικονομικά μέτρα στήριξης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφού η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθείτε.

Δεν ανακοινώσατε, όμως, τη δημιουργία μόνιμων νοσοκομείων πλήρως εξοπλισμένων και επανδρωμένων για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών πλην κορονοϊού.

Δεν ανακοινώσατε επίσης στον Ελληνικό λαό οτι θα πληρώσει φέτος 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ για τόκους στους τοκογλύφους της ευρωζώνης. Και πόσα θα πληρώσει στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, με υπέργειο, υπόγειο, θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο, με φυσικό περιβάλλον και κλίμα απαράμιλλο, με μέσα παραγωγής και ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις ικανές να εξασφαλίσουν όχι μόνον ευμάρεια αλλά και ευημερία σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, όχι απλά το «ζην» αλλά το «ευ ζην». Έχει τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυνατότητες να μην υπάρχει, ούτε ένας στη χώρα φτωχός, ούτε ένας δυστυχισμένος, ούτε ένας καταπιεστής. Για να γίνουν, όμως οι δυνατότητες της χώρας κοινωνική ικανότητα να εξαλειφθεί η φτώχεια και η δυστυχία με οικονομική ανάπτυξη, πλούτο, πολιτισμό, είναι απαραίτητο τα τμήματα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, οι κοινωνικές ομάδες ισχύος που πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση, να ενεργοποιηθούν, να συνειδητοποιήσουν τα πραγματικά τους συμφέροντα και να ενοποιηθούν.

- Παύση πληρωμών του εξωτερικού δημόσιου χρέους στους τοκογλύφους δανειστές

- «Σεισάχθεια», δηλαδή τη διαγραφή χρεών όλων των νοικοκυριών και όλων των επιχειρήσεων.

- Έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέσων ανταλλαγής

- Η δημόσια περιουσία να παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί παραγωγικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: