Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Μνημόνια: Ο περιφρονημένος άνθρωπος

της Μίκας Στάθη

"....κάνουν τον άνθρωπο ένα ον ταπεινωμένο, υποδουλωμένο, εγκαταλλειμένο, περιφρονημένο"
 
Από άκρη σε άκρη, στην Ελλάδα των μνημονίων, ακούγεται καθημερινά και αδιαλείπτως «η φωνή» των τοκογλύφων δανειστών, εγχώριων και ξένων, της ευρωζώνης:
Το δημόσιο χρέος πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να αποπληρωθεί. Στην πυρά του δημόσιου χρέους, η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, οι θεσμικές κατακτήσεις αιώνα, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Το ιδιωτικό χρέος πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να αποπληρωθεί. Στην πυρά του ιδιωτικού χρέους, οι μισθοί που κατάσχονται, οι συντάξεις που ληστεύονται, οι κατοικίες που εκπλειστηριάζονται, τώρα και ολόκληρη η ιδιωτική περιουσία που... παραχωρείται!!!


Η «φωνή» των πλειοψηφικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που πλήττονται και αργοπεθαίνουν, δεν ακούγεται πουθενά.

Η «φωνή» που ενσωματώνει όλες τις επιθυμίες, τα αιτήματα , τα όνειρα, τους στόχους, τα οράματα, τις ανάγκες, τη βούληση του σύγχρονου ανθρώπου, του «Κυριάρχου», που πλήττεται θανάσιμα, ως σύνολο, υποταγμένο στις ορέξεις μιας οικτρής μειοψηφίας τοκογλυφικών συμφερόντων, ληστρικής και απάνθρωπης.

Η «φωνή» που ξηλώνει όλες τις ραφές και κάνει κουρέλια, όπως το παλτό του Ακάκιου Ακάκιεβιτς, όλες τις αρχές του ευρωπαϊκού νεοσυντηρητισμού, τα δόγματα και τα επιχειρήματα της απάνθρωπης φιλοσοφίας του πραγματισμού - ωφελιμισμού, την επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών ιδεολογία του κοσμοπολιτισμού που ονομάζεται στις μέρες μας "παγκοσμιοποίηση", όπως κατοχυρώνονται θεσμικά στο οικοδόμημα της γερμανικής Ευρωζώνης, για να συγκαλυψουν τον πραγματικό ρόλο του ευρώ: μέσον οικονομικής και πολιτικής υποτέλειας.

Η «φωνή» που αποκαλύπτει ότι τα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία δεν ενέχουν ατομική ευθύνη. Δεν ευθύνεται ο μισθοσυντήρητος που έμεινε άνεργος και φτωχοποιήθηκε, δεν ευθύνεται ο ελευθερος επαγγελματίας που έκλεισε η επιχείρησή του, δεν ευθύνεται ο εξαθλιωμένος συνταξιούχος που του κατέκλεψαν τους κόπους μιας ζωής, δεν ευθύνεται ο οφειλέτης του δημοσίου και των τραπεζών που αδυνατεί αντικειμενικά...

Τα οικονομικοκοινωνικά και πολιτικοθεσμικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν κοινή αιτία, την δομική κρίση του υπάρχοντος οικονομικοκοινωνικού σχηματισμού, και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά οξύνθηκαν και επιδεινώθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων -δεξιών, κεντρώων και αριστερών- με την ανοχή όλων των μνημονιακών... αντιπολιτεύσεων -δεξιών, κεντρώων και αριστερών.

Η «φωνή» που αποκαλύπτει ότι η σημερινή Ελλάδα έχει τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυνατότητες. Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να μην υπάρχει ούτε ένας στη χώρα φτωχός, ούτε ένας δυστυχισμένος, ούτε ένας καταπιεστής. Οτι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα. Έχει τα «πάντα». Μπορεί να εξασφαλιστεί όχι μόνον ευμάρεια αλλά και ευημερία σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, αν αξιοποιηθούν ορθά το ανθρώπινο δυναμικό και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί όχι απλά το "ζην" αλλά το "ευ ζην". Και η ευημερία, το «ευ ζην», μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν η παραγωγική διαδικασία σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μόνον όταν, οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις, δηλαδή οι δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού, αποκτήσουν την ηγεμονική πολιτική και κοινωνική δύναμη να καταστήσουν τα μέσα παραγωγής, τους όρους εργασίας -είτε λειτουργούν με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, είτε λειτουργούν με τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου- καθολικό κοινωνικό αγαθό. Μόνον όταν, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας απολαμβάνει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις ελευθερίες που έχουν ιστορικά κατακτηθεί και αποτελούν συνεκτική αρχή κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Η «φωνή» κάλεσμα σε όλα τα τμήματα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ισχύος που πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση, να ενεργοποιηθούν, να συνειδητοποιήσουν τα πραγματικά τους συμφέροντα και να ενοποιηθούν. «Τότες γίνεται μεγάλη κοινωνική δύναμη και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει,τίποτα δεν θα την εμποδίσει να ξεσπάσει σαν τους θεϊκούς κεραυνούς πάνου στην ιερόσυλη απάτη». Να πραγματώσει «την κατηγορική επιταγή ανατροπής όλων των σχέσεων που κάνουν τον άνθρωπο ένα ον ταπεινωμένο, υποδουλωμένο, εγκαταλλειμένο, περιφρονημένο».

Από άκρη σε άκρη, στην Ελλάδα των μνημονίων, επείγει να ακουστεί η ριζοσπαστική «φωνή». Που να πιάνει τα πράγματα από την ρίζα. Και, όπως έλεγε ο μεγάλος Διανοητής, ρίζα για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: