Αναδημοσιεύουμε 2 κείμενα: 1) Άρθρο από ΟΗΕ: Να διαγραφεί το χρέος 1 τρισ. δολ. των αναπτυσσόμενων χωρών" , 2) Συμπεράσματα από μελέτη οικονομολόγων από τη Deutsche Welle με τίτλο "Συνήθως οι χώρες που χρεοκοπούν σημειώνουν στη συνέχεια οικονομικό θαύμα"
(απόσπασμα)
«Αυτός είναι ένας κόσμος όπου οι αθετήσεις χρεών από αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.
Διαβάστε περισσότερα...
1) ΟΗΕ: Να διαγραφεί το χρέος 1 τρισ. δολ. των αναπτυσσόμενων χωρών"
Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους που οφείλουν αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να διαγραφεί στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας που πρότεινε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες ήδη πασχίζουν με μια ταχέως αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση, την κατάρρευση των τιμών των εξαγωγών πετρελαίου και των εμπορευμάτων τους και την αποδυνάμωση των εθνικών τους νομισμάτων.
«Αυτός είναι ένας κόσμος όπου οι αθετήσεις χρεών από αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.
Ξοδεύουν για το χρέος περισσότερα από ότι για το σύστημα Υγείας
Περίπου 64 χώρες χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν ήδη περισσότερα για την εξυπηρέτηση χρέους από όσο για τα συστήματα υγείας τους, ανέφερε η UNCTAD σε μια έκθεση που καλεί σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους για φτωχές χώρες, που θα χρειαστεί να αυξήσουν τις δαπάνες για τα συστήματα υγείας τους και για οικονομική τόνωση.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους μεταξύ 2 και 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2020 και το 2021. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης οφειλών από 700 δισεκατομμύρια έως 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
Η κατηγορία είναι σαφής: χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των επερχόμενων γενεών. Ισχύει; Όχι, λέει μια νέα επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο συγκρούονται οι απόψεις οικονομολόγων, πολιτικών και δημοσιογράφων από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Όταν μια βιομηχανική χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και κηρύσσει πτώχευση πρόκειται για μια οικονομική καταστροφή ή μια ελάφρυνση για τους κατοίκους της;
Καθαρή απάντηση στο ερώτημα δεν έδωσε ούτε το κούρεμα χρέους της Ελλάδας, το μοναδικό στην ΕΕ. Αρχές του 2012 η Ελλάδα διέγραψε τμήμα του χρέους της παίρνοντας δημοσιονομική ανάσα, αλλά από τότε η ελληνική οικονομία πήρε την κατιούσα και μέχρι σήμερα η χώρα δεν μπορεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου