Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Από το "έθνος του κράτους" στο "έθνος της κοινωνίας"

Παραπέμπουμε με link στο SLpress, σε κείμενο του Γιώργου Κοντογιώργη (πρ. Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) με τίτλο: Από το "έθνος του κράτους" στο "έθνος της κοινωνίας"

(απόσπασμα)
"Εάν λοιπόν οι κοινωνίες αξιώσουν τη μετάβαση στην αντιπροσώπευση ή στη δημοκρατία, το έθνος θα επανέλθει ως η ρίζα, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το νέο πολιτικό σύστημα. Τότε θα εγερθεί το ζήτημα της ευθύνης για το έθνος, δηλαδή για το ποιος νομιμοποιείται να αποφασίζει για τις τύχες της κοινωνικής συλλογικότητας. Οπότε απέναντι στο "έθνος του κράτους" θα ορθωθεί το "έθνος της κοινωνίας". Γιατί θα είναι η κοινωνία που θα ενσαρκώνει και κατ' επέκταση θα εκπροσωπεί το έθνος, και όχι ο κάτοχος του κράτους από κοινού με τους εταίρους του, τη διεθνή των αγορών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SLpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: