Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τι έκανε η Κίνα που δεν έκανε η Δύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας

1) Παραπέμπουμε με link στο SLpress, σε κείμενο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) με τίτλο "Τι έκανε η Κίνα που δεν έκανε η Δύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας", χωρίς να συμφωνούμε απόλυτα με τον επίλογο της αρθρογράφου για την έκβαση του ανταγωνισμού μεταξύ του κρατικού καπιταλισμού της Κίνας και του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.
(απόσπασμα)
"Η Κίνα σοφίστηκε την προσθήκη ενός απλοϊκού, σε πρώτη ματιά, μέτρου που όμως ενδέχεται να αποδειχθεί το κλειδί για την αποτελεσματικότητα των βασικών στόχων της, στην παρούσα ύφεση. Πρόκειται για την εισαγωγή, στον αγώνα εναντίον της ύφεσης που προκαλεί ο ιός, καταναλωτικών κουπονιών. Αυτά τα κουπόνια, μικρής αξίας προς το παρόν το καθένα, και ισχύος μόνον μιας εβδομάδας, αποτελούν την πρωτοπορία της Κίνας, στην προσπάθεια να επιτύχει ταυτόχρονα αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της, αλλά και άμεση μεταβολή της σε ζήτηση."
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SLpress

2) Παραπέμπουμε σε συνέντευξη του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Ben Bernake στο Ινστιτούτο Brookings, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
"...η κρίση προσιδιάζει μάλλον σε καταστροφή και η απάντηση πρέπει να στοχεύει σε επείγουσα ανακούφιση μάλλον και όχι μόνο σε τυπικά μέτρα δημιουργίας τόνωσης και σε αντι-υφεσιακές πολιτικές… το χρήμα πρέπει να κατευθυνθεί, αφενός με άμεση και απευθείας πληρωμή στα φυσικά πρόσωπα (ιδίως αυτά με πολύ χαμηλό εισόδημα)… αφετέρου στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με μειωμένους τζίρους άμεσα ή με πολύ χαμηλότοκα δάνεια (και υπό όρους εκ των προτέρων απαλλάξιμα) προκειμένου να πληρώσουν τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, την ανανέωση του εξοπλισμού τους κλπ.… για να επιβιώσουν την περίοδο της πανδημίας... και (ενν. μετά το τέλος της πανδημίας) να αποκατασταθεί η οικονομική τους δραστηριότητα"
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: